Det finns en utbredd idé i samhället att konstant hårt arbete och att ständigt pressa sig själv till bristningsgränsen är nyckeln till framgång. Men sanningen är att denna typ av kortsiktigt tänkande ofta leder till utbrändhet, sämre prestationer och hälsoproblem i längden.
Dom viktigaste lärdomarna från avsnittet:
- Långvarig stress utan återhämtning leder till sämre prestationsförmåga och hälsa
- Istället för att pressa dig till gränsen, jobba smartare och se till att återhämta dig ordentligt
- Välj din stress medvetet – undvik onödig stress och fokusera på en sak i taget
- Regelbunden mental träning ger styrka, ändrar vanor och hjälper dig utmana dina rädslor
Stressa smartare för bättre resultat
Det finns en utbredd idé i samhället att konstant hårt arbete och att ständigt pressa sig själv till bristningsgränsen är nyckeln till framgång. Men sanningen är att denna typ av kortsiktigt tänkande ofta leder till utbrändhet, sämre prestationer och hälsoproblem i längden.
Istället för att glorifiera oändligt slit, bör vi sikta på att jobba smartare. Det innebär att fokusera på de viktigaste uppgifterna, undvika onödiga distraktioner och se till att planera in ordentlig återhämtning. Forskning visar tydligt att vår hjärna behöver regelbundna pauser för att fungera optimalt. Utan tillräcklig vila och reflektion blir det omöjligt att lära sig nya saker eller fatta kloka beslut.
Så nästa gång du känner dig frestad att bränna ljuset i båda ändar, påminn dig själv om att du troligen kommer åstadkomma mer genom att faktiskt trappa ned tempot ibland. Kvalitet slår alltid kvantitet i längden. Genom att jobba fokuserat i avgränsade sprintar med inlagda mikropauser kommer både din produktivitet och kreativitet att öka.
Identifiera och eliminera onödig stress
En stor del av den stress vi upplever i vardagen är egentligen onödig. Det kan handla om att försöka multitaska, oroa oss i förväg för sådant som kanske aldrig händer eller skjuta upp viktiga men obekväma uppgifter.
För att få bukt med detta gäller det att bli medveten om vilken stress som faktiskt för dig framåt och vilken som bara är ett störande brus. Ett bra första steg är att börja sätta ord på din stress genom reflektionsövningar eller samtal med en coach eller terapeut. När du väl identifierat stressens källa blir det lättare att hitta konkreta sätt att hantera den.
Ett annat viktigt verktyg är att ”barscha” stressiga aktiviteter, det vill säga att medvetet välja att bara göra en eller ett par stressande saker åt gången. Försök till exempel att inte kolla mejlen när du sitter i ett viktigt möte, eller oroa dig över jobbproblem samtidigt som du ska spendera kvalitetstid med familjen. Genom att hålla isär olika typer av stress blir det enklare att vara närvarande och fokuserad i stunden.
Gör återhämtning till en vana
Hur duktiga vi än blir på att sålla bort onödig stress kommer vi alltid att behöva hantera en viss mängd ofrånkomlig press i vardagen. Därför är det avgörande att göra återhämtning till en regelbunden vana, precis som att borsta tänderna eller duscha.
Problemet är att många av oss motarbetar oss själva genom att skjuta upp återhämtning tills vi är helt slutkörda. Men precis som podcastavsnittet poängterar är det ofta när vi känner minst för att varva ned som vi faktiskt behöver det som mest. Så tvinga in pauser i schemat även när du är som mest stressad – din kropp och hjärna kommer att tacka dig.
Hitta återhämtningsstrategier som funkar för dig, vare sig det handlar om ett varmt bad, en meditationsstund eller ett svettigt träningspass. Det viktiga är att aktivt bryta det negativa stressmönstret och ge dig själv en chans att starta om. Se Johannes kurs om hur du hanterar stress och utmattning.
Träna mentalt för ökad motståndskraft
Till sist är det värt att understryka vikten av regelbunden mental träning. Precis som våra muskler behöver tränas för att bli starkare, behöver vi aktivt jobba med vårt mindset för att klara motgångar och utmaningar bättre.
Genom att regelbundet utmana din trygghetszon och konfrontera dina rädslor bygger du upp en mental reservoar att ösa ur när det blåser snålt. Det kan handla om allt från att ta ett djupt andetag innan du ringer det där jobbiga samtalet till att pusha dig själv lite hårdare på gymmet.
Dessutom tvingar mental träning dig att reflektera kring dina vanor och beteenden. Kanske inser du att du ofta skjuter upp viktiga saker i onödan, eller att du undermedvetet saboterar din egen framgång på grund av dåligt självförtroende. Genom att bli medveten om dessa mönster blir det lättare att bryta dem.
Så låt mental styrka bli en lika naturlig del av din vardag som att äta och sova. Det kommer att ge dig en stabil grund att stå på oavsett vilka stormar livet har att erbjuda. Läs mer om effektiva strategier för att hantera stress här.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är nyckeln till hållbar framgång och välmående att jobba smartare snarare än hårdare. Tänk kvalitet framför kvantitet och ha som mål att prioritera skarpt, undvika onödig stress samt planera in återhämtning.
Samtidigt är det viktigt att jobba proaktivt med ditt mindset genom regelbunden mental träning. På så sätt rustar du dig själv för att tackla både medgångar och motgångar på bästa möjliga sätt.