Utmattning är inte något som plötsligt drabbar oss, utan ett resultat av att vi under en längre tid ignorerat kroppens varningssignaler.
I det här avsnittet delar Johannes Hansen med sig av värdefulla insikter om utmattning och hur vi kan lära oss att brinna utan att brinna upp:
Du får lära dig:
- Utmattning är en konsekvens av ett sympatiskt nervsystem som fastnat i ”på-läge”
- Återhämtning är nyckeln till att undvika och hantera utmattning
- Genom att lära känna kroppens signaler kan vi upptäcka och bromsa i tid
- Att prioritera vila och återhämtning är inte att slösa tid, utan nödvändigt för att må bra
- Vi måste ta ansvar för vår egen hälsa och sätta gränser för vad vi klarar av
Nervsystemets roll vid utmattning
För att förstå mekanismerna bakom utmattning behöver vi först bekanta oss med kroppens två huvudsakliga system för att hantera stress – det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet.
Det sympatiska nervsystemet aktiveras när vi behöver prestera. Det gör oss starkare, skärper våra sinnen och omfördelar kroppens resurser för att optimera vår förmåga att springa, slåss eller arbeta hårt. Samtidigt stänger det ner funktioner som matsmältning, sexlust och läkningsprocesser.
Utmattning uppstår när det sympatiska nervsystemet är aktiverat under för lång tid, utan tillräcklig återhämtning. Knappen har fastnat i botten och kroppen går på högvarv utan paus.
Det parasympatiska nervsystemet, å andra sidan, är aktivt när vi vilar och återhämtar oss. Här sjunker stressnivåerna, hjärtat slår långsammare och matsmältningen fungerar bättre. Kroppens läkningsprocesser och immunförsvar förbättras. I djupsömnen renoveras hjärnan för att ge oss klarhet och fokus.
För att undvika utmattning måste vi ge det parasympatiska nervsystemet tillräckligt med utrymme. Vi behöver lära oss att känna igen när det är dags att växla ner, och prioritera återhämtning lika högt som prestationen.
Kroppens tidiga varningssignaler
Att lära sig lyssna på kroppens signaler är avgörande för att fånga utmattning i tid. Några tidiga tecken på för hög stressnivå är:
- Sömnproblem, som svårigheter att somna eller att vakna mitt i natten
- Magproblem
- Lätt irritation över småsaker
- Tryck över bröstet, hjärtklappning eller ytsel
- Perfektionism och kontrollbehov
- Kraftiga aptitförändringar och viktsvängningar
Om vi ignorerar dessa signaler riskerar stressen att eskalera till mer akuta symptom som extrem trötthet, ångest, minnesproblem och känslomässig instabilitet. Då är det hög tid för en tvärnit och en ordentlig vila.
Återhämtning är nyckeln till hållbar prestation
I en värld som hyllar prestation och produktivitet kan det kännas som att vila är att slösa med tiden. Men sanningen är att återhämtning inte bara är nödvändigt för att undvika utmattning – det är även nyckeln till att kunna prestera på topp över tid.
När vi vilar händer det massor i kroppen. Hjärnan renoveras, minnen och kunskaper befästs, kreativiteten flödar. Immunförsvaret stärks och skador läks. Vi fyller på energireserverna för att kunna ge järnet igen imorgon.
Att bli ett proffs på återhämtning handlar om att lära känna vad som får oss att slappna av på riktigt. Det kan vara allt från meditation och yoga till en skogspromenad eller en go-fika med vänner. Genom att experimentera och utforska hittar vi de metoder som funkar bäst för just oss.
Att sätta gränser och ta ansvar
I slutändan handlar det om att ta ansvar för vår egen hälsa och välmående. Ingen annan kommer att sätta gränser åt oss eller se till att vi får den återhämtning vi behöver. Det är upp till oss själva.
Det kan innebära att vi behöver sänka ambitionsnivån på vissa områden, delegera uppgifter eller helt enkelt säga nej oftare. Att inse att det inte är coolt att köra slut på sig själv, och att ingen kommer att tacka oss för att vi gått sönder för deras skull.
Istället kan vi inspirera andra genom att visa hur det går att nå fantastiska mål samtidigt som vi tar hand om oss själva och har ett liv vi trivs med. Genom att prioritera återhämtning bygger vi den styrka och uthållighet som krävs för att göra verklig skillnad i världen – utan att bränna ut längs vägen.
Om du vill lära dig mer om hur du hanterar stress och utmattning finns Johannes djupgående kurs i ämnet: Stress och Utmattning. Du kan också hitta fler konkreta tips om stresshantering.