Utmattning är en av vår tids största folkhälsoutmaningar. Men trots att det är vanligt förekommer många missuppfattningar om hur utmattning utvecklas och hur återhämtningen ser ut.
I det här avsnittet av podcasten går Johannes Hansen på djupet med ämnet. Han avslöjar sanningen bakom utmattningens förlopp, de viktigaste nycklarna till återhämtning och hur vi genom att möta utmattningen kan transformeras som människor. Läs vidare för att ta del av de viktigaste insikterna.
Här är de viktigaste insikterna från avsnittet:
- Utmattning är en process över tid, inte något som plötsligt händer
- Återhämtningen måste få ta lång tid – många månader eller år
- Fokusera på att bygga en ny, bättre version av dig själv – inte att återgå till hur det var innan
- Använd många olika verktyg för återhämtning: kost, motion, meditation, terapi m.m.
- Sänk kraven och acceptera att du inte är oövervinnerlig
Utmattning – en process över tid
En vanlig missuppfattning är att utmattning slår till plötsligt, som att springa in i en vägg. I själva verket är det en gradvis process över lång tid där stressymptom långsamt ackumuleras. Tidiga tecken kan vara problem med magen, sömnsvårigheter, irritabilitet, ett ökat kontrollbehov och prestationskrav. Tyvärr är det lätt att ignorera dessa signaler och bara fortsätta pressa sig själv.
Men om varningssignalerna ignoreras tillräckligt länge blir symptomen till slut akuta: total utmattning, gråtattacker, yrsel, ångest. Då är man till slut tvingad att stanna upp. Men det är viktigt att förstå att även om kollapsen känns plötslig har kroppen i själva verket slitits ned under lång tid.
Ge återhämtningen den tid som krävs
När man drabbats av utmattning är det vanligt att man vill återgå till sitt gamla liv så fort som möjligt. Men återhämtningen måste få ta lång tid. Att återställa balansen i nervsystemet, återfå en fungerande maghälsa och en hjärna som kan producera rätt signalsubstanser tar många månader eller till och med år.
Det betyder inte att livet helt stannar upp under tiden. Men det krävs ett team av stöd runt omkring för att systematiskt arbeta med olika aspekter av återhämtningen: kost, motion, sömn, stresshantering. Att försöka forcera processen för att återgå till ett ”normalt” liv för tidigt riskerar bara att försena den verkliga läkningen.
Skapa en ny, bättre version av dig själv
Istället för att fokusera på att återgå till den person man var innan utmattningen, bör man se det som en möjlighet att omvärdera livet och skapa en ny, bättre version av sig själv. Utmattningen är en signal om att ens tidigare livsstil inte var hållbar. Så istället för att försöka återskapa den, behöver man fundera över hur man kan förändra sina vanor och prioriteringar för att bygga ett liv som fungerar i längden.
Det kan innebära att man behöver jobba med sina tankemönster, sätta sundare gränser, lära sig att vara snällare mot sig själv. Att acceptera sin egen sårbarhet och begränsningar, snarare än att tävla med sig själv. I slutändan handlar det om att växa som människa och hitta ett nytt, mer hållbart förhållningssätt till sig själv och livet.
Använd många verktyg i återhämtningen
För att optimera återhämtningen kan det krävas insatser på många olika områden. Kosten behöver oftast ses över, t.ex. genom att minska på kaffe, alkohol, socker och eventuellt gluten. Olika former av behandlingar kan vara till hjälp, som massage, yoga, meditation eller samtalsterapi. Att spendera tid i naturen, ta hand om sin sömn och motionera i lagom takt är andra viktiga pusselbitar.
Poängen är att det sällan räcker med en enskild åtgärd. För att verkligen ge kropp och sinne de bästa förutsättningarna att återhämta sig behövs oftast en kombination av många olika insatser, gärna med stöd av ett team av olika experter: läkare, terapeut, kostrådgivare, PT etc.
Acceptera din mänskliga sårbarhet
Kanske det allra viktigaste steget för att ta sig igenom en utmattning är att acceptera sin egen sårbarhet. Att inse att man faktiskt inte är gjord av stål, att det finns gränser för vad man klarar av. Det kan vara en tuff insikt, speciellt för den som är van att pressa sig själv hårt.
Men i själva verket är det en nödvändig insikt för att kunna utvecklas och mogna som människa. Att erkänna sina begränsningar är inte ett svaghetstecken – det är en styrka. Det gör det möjligt att bygga ett liv som är hållbart på riktigt, där man respekterar sina egna behov och förutsättningar.
Det är inte en linjär eller enkel process. Men den som tar sig igenom en utmattning har också en unik chans att lära känna sig själv på djupet och hitta nya sätt att förhålla sig till sig själv, andra och livet i stort. Det är en tuff resa, men för många blir det också början på ett nytt och mer autentiskt liv.