Prestationsbaserad självkänsla är ett vanligt fenomen som många känner igen sig i. När vår känsla av egenvärde är villkorad utifrån våra prestationer snarare än hur vi är som personer, hamnar vi lätt i en ständig jakt på bekräftelse och en rädsla för att misslyckas. Detta får konsekvenser för både vårt eget mående och våra relationer.
I den här artikeln går vi på djupet med prestationsbaserad självkänsla, dess kännetecken, kopplingar till stress och strategier för att utveckla en sund inre trygghet. Flera perspektiv är hämtade från webbkursen Stärk din självkänsla.
Innehållsförteckning:
1. Vad är prestationsbaserad självkänsla?
2. Kännetecken på prestationsbaserad självkänsla
3. Kopplingen till höga krav, stress och utmattning
4. Hur det påverkar relationer och intimitet
5. Prestationsbaserad självkänsla i arbetslivet
6. Strategier för att utveckla en inre trygghet och självkänsla
7. Fördelarna med en självkänsla som inte är villkorad
1. Vad är prestationsbaserad självkänsla?
Prestationsbaserad självkänsla innebär att man värderar sig själv utifrån sina prestationer, sitt utseende eller andras gillande, Ens självkänsla blir villkorad, som ett kontrakt: ”Jag duger och är värd att älska – OM jag presterar, ser bra ut eller blir bekräftad av andra.”
Detta skiljer sig från en genuin, inre självkänsla som Johannes Hansen beskriver i sin webbkurs:
”En stark självkänsla innebär att du har tro på din egen förmåga och litar på att du kan hantera utmaningar och svårigheter. Du är nöjd med dig själv, är medveten om dina styrkor och känner att du är värdefull och duger som du är, trots att du inser att du även har brister.”
Med en prestationsbaserad självkänsla blir ens värde däremot som en börskurs, ständigt fluktuerande utifrån den senaste ”leveransen”. Detta skapar en stor otrygghet och ett starkt kontrollbehov.
2. Kännetecken på prestationsbaserad självkänsla
Hur vet man då om ens självkänsla är överdrivet kopplad till prestationer? Här är några vanliga tecken:
- Du har väldigt svårt att hantera misslyckanden eller kritik. Minsta motgång känns som ett slag mot hur du är som person.
- Du har ett stort behov av att visa upp dig och få bekräftelse från andra. Andras gillande blir som en drog.
- Du jämför dig ständigt med andra och känner dig oftast sämre eller otillräcklig.
- Du har svårt att säga nej eller sätta gränser av rädsla för att göra andra besvikna.
- Du är ofta självkritisk och skulle aldrig behandla en vän som du behandlar dig själv.
- Du har svårt att ta emot komplimanger eller visa sårbarhet.
- Du definierar dig själv utifrån dina prestationer: ”Jag är vad jag åstadkommer”.
En röd tråd är känslan av att aldrig vara ”trygg” i sig själv, utan ständigt bevisa och försäkra sig om sitt värde. Självkänslan blir som ett såll, ständigt i behov av påfyllning utifrån.
3. Kopplingen till höga krav, stress och utmattning
En av de största riskerna med prestationsbaserad självkänsla är kopplingen till ohälsosam stress och utmattning. När ens värde är villkorat till ständiga prestationer blir det mycket svårt att varva ner, sätta gränser eller tillåta sig själv att vila.
En viktig insikt är att utmattning sällan kommer som en blixt från klar himmel. Snarare är det resultatet av en längre tids obalans mellan aktivitet och återhämtning, ofta driven av inre krav och en rädsla för att inte vara bra nog i olika sammanhang.
4. Hur det påverkar relationer och intimitet
Prestationsbaserad självkänsla har en genomgripande inverkan på våra nära relationer. När vårt behov av bekräftelse är stort och vår inre trygghet skör blir det mycket svårt att skapa djup närhet och tillit till andra.
Ett vanligt uttryck för detta är svartsjuka och kontrollbehov gentemot partners. Rädslan att inte duga eller bli övergiven triggar ett ständigt behov av försäkran och övervakning. Samtidigt finns ofta en oförmåga att själv visa sårbarhet eller be om hjälp, av rädsla för att uppfattas som svag eller bli avvisad.
Ett annat mönster är ett överdrivet fokus på att anpassa sig för att bli omtyckt. Man blir en ”people pleaser” som ständigt läser av andras behov och förväntningar, ofta på bekostnad av sina egna. Detta hänger ihop med en rädsla för att sätta gränser eller uttrycka avvikande åsikter, då minsta konflikt upplevs som ett hot mot ens värde och trygghet i relationen.
Prestationsbaserad självkänsla medför också ofta en tendens att jämföra sig med andra och alltid se sig själv som sämst. Oavsett hur ens partner uttrycker sin kärlek finns en naggande misstanke om att man inte räcker till, att det finns någon bättre där ute.
5. Prestationsbaserad självkänsla i arbetslivet
Arbetslivet är kanske den domän där prestationsbaserad självkänsla blir som mest påtaglig och problematisk. I en kultur av ständiga deadlines, utvärderingar och konkurrens är det lätt att ens självbild och självvärde snurras in helt och hållet i ens arbetsprestation.
Detta blir en livsfarlig cocktail när det kombineras med en inre känsla av otillräcklighet och rädsla för misslyckande. Arbetslivet förvandlas till en känslomässig bergochdalbana där varje framgång ger en kortvarig kick av självförtroende, medan minsta motgång upplevs som ett förödande slag mot ens person och kompetens.
Några vanliga konsekvenser är en konstant oro och ångest inför arbetsuppgifter, en oförmåga att varva ner eller gå hem för dagen, samt en destruktiv perfektionism där endast 100% perfektion är gott nog (vilket såklart aldrig uppnås). Ofta finns också svårigheter att delegera eller be kollegor om hjälp, då detta uppfattas som ett tecken på inkompetens.
I längden är detta ett recept för akut och kronisk stress, som till slut riskerar att leda till fullskalig utbrändhet och utmattningssyndrom. Det blir en ond cirkel där arbetet är ens enda källa till självkänsla, samtidigt som pressen och ångesten ständigt ökar.
Nyckeln blir att våga ifrågasätta de inre drivkrafter som ”piskar på” detta beteende. Att steg för steg ”haka loss” sin självkänsla från ens senaste prestation och bygga en mer balanserad och hållbar självbild. Att inse att man både kan och förtjänar att må bra, oavsett deadlines eller utvärderingar. Endast då kan vi skapa ett sunt och hållbart förhållande till vårt arbete.
6. Strategier för att utveckla en inre trygghet och självkänsla
Hur gör man då för att förflytta sig från en prestationsbaserad självkänsla till en mer villkorslös och trygg känsla av egenvärde? Låt oss titta på några konkreta strategier:
1. Lär känna och acceptera hela dig som person
Öva på att identifiera och välkomna alla sidor av dig själv, både styrkor och svagheter. Du är mer än dina prestationer.
2. Utmana dina inre krav
Fråga dig själv ”Måste det här vara perfekt? Vad händer egentligen om det blir mindre bra?” Våga experimentera med att göra saker med 90% ansträngning istället för 100%.
3. Träna på att säga nej och sätta gränser
Öva på att prioritera din egen hälsa och välmående, även om det innebär att göra andra besvikna ibland.
4. Fokusera på process snarare än resultat
När du gör något, notera vad du lär dig och hur du utvecklas snarare än att stirra dig blind på slutprodukten.
5. Var varsam med självkritik
Behandla dig själv som du skulle behandla en god vän – med vänlighet, förståelse och uppmuntran även vid motgångar.
6. Frikoppla din identitet från arbete och prestation
Påminn dig själv om att du har värde som människa oavsett vad du åstadkommer.
7. Bygg relationer där du kan visa sårbarhet
Omge dig med människor där du kan vara autentisk och inte alltid behöver ha en fasad.
”Så att du blir en person som vågar prova sig fram och göra fel på vägen. Så att du kan se kritik som möjligheter till lärdomar och utveckling. Så att du tydligt kan uttrycka vad du behöver i dina relationer.”
– Johannes Hansen, Stärk din självkänsla
7. Fördelarna med en självkänsla som inte är villkorad
Avslutningsvis, vad händer när vi lyckas frigöra oss från en prestationsbaserad självkänsla och istället bygga en inre trygghet? Några av de positiva konsekvenserna är:
- Bättre stresshantering och förmåga att varva ner
- Ökad psykisk motståndskraft vid motgångar
- Mer närvarande och villkorslösa relationer
- Sundare balans mellan arbete och fritid
- Mer glädje och mindre ältande av ”borde”
- Starkare kontakt med egna behov och värderingar
- Mindre beroende av yttre bekräftelse
Att utveckla en självkänsla som är stark oavsett prestation är en av de största gåvorna vi kan ge oss själva. Det är en resa som tar tid, men varje steg på vägen är värt det – både för vår egen skull och för dem vi har omkring oss.
Sammanfattning
Prestationsbaserad självkänsla – där vi värderar oss själva utifrån yttre kriterier – är ett vanligt men skadligt fenomen. Det driver stress, utmattning och skapar otrygghet i nära relationer. När vi väljer bort självkritik för självmedkänsla kommer både vi själva och våra relationer att blomstra.
Vill du lära dig mer om att utveckla genuin självkänsla? I webbkursen Stärk din självkänsla får du både djupgående insikter och praktiska strategier att jobba med.