Känner du ofta en ständig oro och ångest utan någon tydlig anledning? Har det pågått i minst 6 månader? Då kan det vara tecken på generaliserat ångestsyndrom (GAD).
Här går vi igenom vad GAD är, hur det yttrar sig och hur det kan behandlas.
Innehållsförteckning
1. Vad är generaliserat ångestsyndrom?
2. Symptom vid GAD
3. Hur GAD skiljer sig från andra ångestsyndrom
4. Behandling av GAD med KBT
5. Råd för att hantera GAD i vardagen
6. Vanliga frågor och svar om GAD
1. Vad är generaliserat ångestsyndrom?
Generaliserat ångestsyndrom (GAD) kännetecknas av överdriven och svårkontrollerad oro. Människor med GAD oroar sig för många olika saker, som jobb, hälsa, ekonomi eller familj, även när det egentligen inte finns någon speciell anledning till oro. Oron är ofta orealistisk eller oproportionerlig jämfört med den faktiska risken eller sannolikheten för att det man oroar sig för ska inträffa.
Ångesten vid GAD kan liknas vid en konstant stress som förvränger ens tankemönster och beslutsfattande.
Som Johannes Hansen, mental tränare, uttrycker det i sin kurs om utmattning och återhämtning:
”En stressad hjärna är en dum hjärna, som kommer ta korkade beslut.”
Vem drabbas av GAD?
Omkring 5% av befolkningen beräknas lida av GAD någon gång i livet. Syndromet är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män. GAD debuterar ofta i 20-30-årsåldern men kan även drabba barn, ungdomar och äldre. Risken ökar om man har varit med om svåra påfrestningar tidigt i livet.
2. Symtom vid GAD
Vid GAD präglas tillvaron av ångest och oro nästan varje dag under minst 6 månader. Oftast gäller oron flera olika områden i livet.
Vanliga symptom är:
- Svårt att kontrollera oron och sluta oroa sig
- Rastlöshet, vara på helspänn
- Lätt att bli trött
- Svårt att koncentrera sig
- Irritabilitet
- Muskelspänningar
- Sömnstörningar eller svårt att somna
- Orostankar och svårt att släppa tankarna
Att erkänna problematiken för sig själv och vilja ta reda på om man lider av GAD och behöver hjälp är avgörande för tillfrisknandet, även om det kan kännas övermäktigt.
Ångesten och oron får stora konsekvenser för välbefinnandet och förmågan att fungera i vardagen med jobb, studier och sociala relationer. Ofta utvecklas undvikanden för att slippa situationer som upplevs som oroande.
3. Hur GAD skiljer sig från andra ångestsyndrom
GAD skiljer sig från andra ångestsyndrom genom att oron är mer generell och fokuserar på vardagliga bekymmer, medan fobier handlar om överdriven rädsla för specifika saker eller situationer. Vid paniksyndrom förekommer återkommande attacker av intensiv ångest/skräck. Tvångssyndrom (OCD) innebär tvångstankar och tvångshandlingar.
Gemensamt för alla ångestsyndrom är att rädslan eller oron är överdriven och påverkar livet negativt. Vid GAD är det sympatiska nervsystemet ständigt aktiverat, medan det parasympatiska är underaktivt.
4. Behandling av GAD med KBT
Kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat sig mycket effektivt vid behandling av GAD. I KBT får man lära sig att utmana och förändra de tankemönster och beteenden som håller igång oron och ångesten. Man tränar bland annat på att skilja mellan konstruktiv och överdriven oro, öka toleransen för osäkerhet samt att slappna av och minska undvikande beteenden.
KBT hjälper en att hitta strategier för att lugna ner kroppsliga stressymptom och främja återhämtning.
5. Råd för att hantera GAD i vardagen
Några konkreta tips för att hantera GAD:
- Bli medveten om dina orostankar och ifrågasätt dem
- Öva på att acceptera osäkerhet
- Fokusera på nuet istället för att älta dåtid/framtid
- Motionera regelbundet, tex promenader
- Hitta avslappnande aktiviteter
- Undvik alkohol/droger som självmedicinering
- Prova mindfulness och avslappningsövningar
- Sök socialt stöd, prata med någon du litar på
- Införskaffa kunskap om GAD och behandling
Johannes Hansen understryker värdet av att möta sina känslor, även de jobbiga:
”Sorgen hänger ihop med att du inser hur mycket du är en fånge under den inre hårda rösten som någon annan installerat. Att komma till insikt om att du har försökt skydda dig själv och anstränga dig så hårt att räcka till – trots att det är omöjligt – är såklart oerhört sorgligt.”
Att sörja det som brustit tidigare i livet och lära sig möta sina egna behov är en viktig del av läkningen vid GAD och annan psykisk ohälsa.