Depression är en allvarlig sjukdom som kan vara svår att ta sig ur på egen hand. Professionell hjälp i form av terapi, medicinering eller en kombination av båda är ofta nödvändigt för tillfrisknande.
Men hur vet man när det är dags att söka vårdkontakt vid depression? Vilka behandling depression är effektivast? Låt oss utforska de vanligaste behandlingsalternativen och hur du hittar rätt stöd för just dina behov.
Innehåll:
1. När ska man söka vård?
2. Terapiformer vid depression
3. Vägen framåt efter depression
1. När ska man söka vård?
Om du upplever nedstämdhet, hopplöshet eller brist på glädje som varar i över två veckor och påverkar din vardag negativt är det ett tecken på att du kan lida av depression.
Andra varningstecken är:
- Störd sömn eller aptit
- Brist på energi och motivation
- Svårt att koncentrera sig eller fatta beslut
- Känslor av värdelöshet eller överdriven skuld
- Tankar på döden eller självmord
Ju fler symptom du har och ju mer de påverkar din funktionsförmåga, desto viktigare är det att söka hjälp. En läkare eller psykolog kan göra en första bedömning och rekommendera lämplig behandling. Vänta inte för länge – ju tidigare man får stöd, desto lättare är det att bli frisk.
”Det finns mängder med proffs som kan hjälpa dig. Ju tidigare du söker utmanande hjälp, desto bättre. Ha ett öppet sinne och ge inte upp förrän du hittat den hjälp som passar dig.”
– Johannes Hansen i webbkursen Stress & Utmattning
2. Terapiformer vid depression
Psykoterapi är en hörnsten i behandling av depression. Vilken terapiform som passar bäst beror på graden av depression, bakomliggande orsaker och personliga preferenser.
De vanligaste är:
- Kognitiv beteendeterapi (KBT)
Fokus på att identifiera och förändra negativa tanke- och beteendemönster. - Psykodynamisk terapi (PDT)
Utforskar omedvetna konflikter och tidigare erfarenheters påverkan på nuet. Ofta mer långsiktig behandling. - Interpersonell terapi (IPT) Jobbar med att lösa konflikter och förbättra kommunikation i nära relationer.
- Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Tränar förmågan att acceptera känslor och välja handlingar i linje med ens värderingar.
Många får också hjälp av mindfulnessbaserade metoder, kroppsbaserade tekniker och kreativa terapiformer som musik- eller bildterapi. Gemensamt är att terapi ger nya perspektiv, verktyg att hantera svåra känslor och stöd att förändra destruktiva mönster.
3. Vägen framåt efter depression
Tillfrisknande från depression sker gradvis. Det är normalt med bakslag på vägen – se varje motgång som en chans till att lära dig mer. För att göra framsteg och förebygga återfall är det viktigt att:
- Behålla goda vanor kring sömn, kost och motion
- Fortsätta använda verktyg från terapin
- Ligga steget före – sätta in åtgärder vid tidiga varningstecken
- Bygga ett starkt socialt nätverk
- Ha tålamod och självmedkänsla i processen