Självkänsla är en grundbult för att leva ett lyckligt och välmående liv. Att hjälpa sitt barn att bygga en sund och stark självkänsla är en av de viktigaste uppgifterna vi har som föräldrar. Men hur gör man det i praktiken?
I den här artikeln går vi igenom 7 konkreta sätt att stötta ditt barns självkänsla och inre trygghet, med inspiration från Johannes Hansens webbkurs Stärk din självkänsla.
Innehållsförteckning:
1. Vikten av villkorslös kärlek och acceptans
2. Ge ditt barn åldersanpassat ansvar och inflytande
3. Fokusera på process och ansträngning mer än resultat
4. Hjälp ditt barn hantera motgångar och besvikelser
5. Lyssna aktivt och bekräfta barnets känslor
6. Var en positiv förebild med sund självkänsla
7. Bygg stärkande rutiner och ritualer i vardagen
1. Vikten av villkorslös kärlek och acceptans
Den viktigaste ingrediensen för att bygga en stark självkänsla hos barn är villkorslös kärlek och acceptans. Ditt barn behöver veta att det är älskat och värdefullt, oavsett prestationer eller beteende.
Som Johannes Hansen uttrycker det:
”En stark självkänsla innebär att du har tro på din egen förmåga och litar på att du kan hantera utmaningar och svårigheter. Du känner att du är värdefull och duger som du är, trots att du inser att du även har brister.”
Visa ditt barn att det är tillräckligt och värdefullt precis som det är. Skilj på barnet som person och barnets beteende. Även när du behöver korrigera ett beteende, låt alltid barnet veta att din kärlek är konstant och villkorslös.
2. Ge ditt barn åldersanpassat ansvar och inflytande
Att få åldersanpassat ansvar och vara delaktig i beslut är viktigt för att bygga självtillit och kontroll hos barn. Låt ditt barn få välja kläder, leksaker eller mellanmål utifrån några alternativ du erbjuder. Involvera dem i matlagning, städning eller andra sysslor. Ge dem små uppgifter som att mata husdjuret eller plocka undan leksaker.
Genom att ge barnet inflytande och lita på deras förmåga signalerar du att de är kompetenta och betydelsefulla. Detta stärker deras känsla av egenvärde och autonomi.
3. Fokusera på process och ansträngning mer än resultat
För att stärka barnets självkänsla är det viktigare att fokusera mer på ansträngning, inställning och process än på resultat och utfall. Berömma barnet för dess hårda arbete, uthållighet och kreativitet snarare än för betyg eller tävlingsmedaljer.
Hjälp ditt barn se misstag och motgångar som något att lära sig från, och möjligheter att växa. Uppmuntra dem att pröva nya saker och utveckla sina intressen, oavsett om de blir ”bäst” eller inte. Det viktiga är att de har roligt, lär sig och gör sitt bästa.
4. Hjälp ditt barn hantera motgångar och besvikelser
Att lära sig hantera motgångar och besvikelser är avgörande för en sund självkänsla. När ditt barn stöter på hinder eller misslyckanden, hjälp dem att sätta ord på sina känslor. Visa empati och bekräfta att det är okej att vara besviken eller ledsen.
Hjälp sedan barnet att se vad det kan lära sig av situationen. Vad kan de göra annorlunda nästa gång? Finns det något positivt att fokusera på mitt i besvikelsen? Att lära sig reglera känslor och hitta konstruktiva perspektiv bygger motståndskraft och gott självförtroende.
5. Lyssna aktivt och bekräfta barnets känslor
Ett av de bästa sätten att stärka ditt barns självkänsla är genom aktivt lyssnande och känslomässig coachning. När ditt barn delar tankar och känslor, ge dem din fulla uppmärksamhet. Visa med ord och kroppsspråk att du lyssnar och förstår.
Hjälp barnet att sätta namn på och förstå sina känslor. ”Det låter som att du är frustrerad över att pusslet är svårt. Är det så det känns?” Genom att bli sett, hört och bekräftat lär sig barnet att dess inre värld är viktig.
6. Var en positiv förebild med sund självkänsla
Barn lär sig mer av vad vi gör än vad vi säger. Därför är en av de kraftfullaste vägarna till att bygga barnets självkänsla att vara en positiv förebild med sund självkänsla. Visa att du tror på dig själv, tar hand om dig och respekterar dina egna gränser.
Var snäll och uppmuntrande mot dig själv. Skratta åt dina misstag. Stå upp för dina behov. Genom att se dig älska och acceptera dig själv lär sig barnet att göra detsamma.
7. Bygg stärkande rutiner och ritualer i vardagen
Slutligen kan små, återkommande rutiner och ritualer stärka barnets självkänsla i vardagen. Det kan handla om positiva kommentarer i slutet av dagen eller fredagsmyset med hela familjen.
Andra självkänslostärkande aktiviteter kan vara att ha en ”jag är bra på”-lista på kylskåpet eller en ”stolthetsdagbok” där barnet skriver ner saker det är nöjd med sig själv över.