Boka föreläsare Johannes Hansen

Fega chefer får utbrända medarbetare

Världen förändras snabbt och det finns ständigt mer att göra än det går att få gjort. Förändring under tidspress kräver ett modigt ledarskap, och fega chefer får utbrända medarbetare.

Det är mänskligt att bli stressad av förändring, det är mänskligt att hitta på ursäkter och undvika det som är viktigt, men obekvämt när det är mycket att göra.

Därför är framgångsrika chefer skickliga på att inspirera sina medarbetare till att kliva utanför sina trygghetszoner för att få det viktigaste arbetet gjort under sin begränsade arbetstid. De skapar en kultur som utmanar sina kollegor till att sluta önska att det vore lättare och träna hårdare för att bli bättre på att prioritera det som ger resultat.

Läs om boken Tough Love och hur du börjar träna ditt modiga ledarskap redan idag!

Svenska chefer är kända för att vara bra på att uppmuntra och skapa delaktighet, men det är ingen hemlighet att vi är pinsamt fega när det kommer till att utmana och ställa tydliga krav. Härom veckan frågade jag trehundra vd:ar i publiken om de ansåg sig vara modiga – ett tjugotal räckte upp handen. Hur många ansåg sig lägga tillräckligt med tid och resurser på att träna upp sitt mod? Mindre än tio.

Det är hög tid att sluta med det okritiska hyllandet av konsensus-ledarskap och trivsel-chefer som misstar sig för att curla sina bortskämda tonåringar på arbetsplatsen. Det är viktigt att vi börjar hårdträningen för ett modigt ledarskap som tar tillvara på människors potential.

Det är viktigt att vi börjar hårdträningen för ett modigt ledarskap som tar tillvara på människors potential.

Modiga chefer konfronterar det stressade gnällandet över tidsbrist, sätter sig ner och spikar strategiska prioriteringar för att engagera till smarta lösningar för att lösa sina medarbetares problem – ibland med en nödvändig påminnelse om att det är därför det betalas ut löner.

Modiga chefer förstår att det ligger i uppdraget att finnas som stöd vid problem men är också sylvassa på att avbryta diskussioner som är på väg att övergå i offerroll där viljan växer till att skylla på begränsade resurser.

Modiga chefer söker aldrig samförstånd med någon som inte tar ansvar. De står kvar, med fast blick och ställer krav. Givetvis leder det till spänningar, självklart är det obekvämt och människor reagerar ofta som små barn när de ställs mot väggen – men i ett modigt ledarskap är det okej, det måste få hända.

Modiga chefer pratar om ursäkter, offermentalitet och rädslan för att misslyckas. Inte som bränsle för passivitet utan för att påminna sina medarbetare och sig själva om att ta ansvar och träna upp sitt mod till att styra sin tid till det viktigaste.

Så hur börjar du? Med att sluta bekräfta stress och tidspress som något oövervinneligt problem och utmana dina medarbetare till att andas och arbeta med rätt saker. Inte springa runt fullt upptagna utan riktning, utan sitta ner i ett tyst rum, säga nej till småsaker och fokusera på de svåra uppgifterna som gör skillnad.

Givetvis kommer du som chef tycka att det är jobbigt att ställa den typen av krav, speciellt om det är första gången. För det ju mycket lättare att bara låta saker ha sin gång och du ”behöver ju inte fler problem”. Det är klart du kommer att tvivla på vad du ska säga, bli nervös och vilja vänta. Men en modig chef tar ett djupt andetag, lyfter blicken, sträcker på sig och gör det ändå. Annars kommer du snart betala priset för din feghet med att alla du leder springer runt ofokuserade, tar på sig för mycket, och levererar på halvfart hela vägen in i väggen.

Läs även inlägget Fega chefer har inte tid


Få manualen skickad till din mail:

Nya boken Starkare

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love, Peppa mig eller flytta på dig och Starkare.