Tidigare finansministern Anders Borg lotsade Sverige genom finanskrisen och har hyllats som en av tidernas mest framgångsrika på sin post. Idag är han ordförande för LKAB och är känd för sin systematiska approach till ekonomisk styrning.
Tommy Jacobson har byggt sina framgångar som investerare på tre huvudprinciper: Förmågan att se och förstå människor, modet att ta kalkylerade risker, och disciplinen att aldrig investera i något han inte förstår.
Innehållsförteckning:
1. Optimism som grundar sig i erfarenhet
2. Ledarskap i praktiken
3. Tre tidlösa principer för framgång
4. Konkreta framtidsutsikter
5. Den svenska modellens styrka
6. Råd till nästa generation
7. Slutsatser
8. Intervju i Johannes Hansen Podcast
Optimism som grundar sig i erfarenhet
När börsen svajar och rubriker skriker om kris, håller dessa veteraner huvudet kallt. ”Min erfarenhet börjar 1987 med börskraschen, sen kom fastighetskrisen ’91, IT-kraschen 2000, finanskrisen och covidkrisen,” reflekterar Jacobson. ”Jag brukar säga att vi klarade istiden, då ska vi väl klara det här också.”
För den som söker konkret visdom är Jacobsons syn på framtiden tydlig: ” Stockholmsbörsen, jag tror ju för år 25 – 26 blir riktigt riktigt bra år på marknaderna. Ökad export, svagare krona, räntorna kommer ju vi tvingas sänka så att jag tror nog på att börsen blir bra. Draget då mycket av exportbolagen tror jag. Jag tror på plus 10 %.”
Borg kompletterar med ett makroperspektiv: ”Sannolikheten att börsen är upp om fem år är cirka 80%. Den som vågar se bortom kortsiktiga svängningar blir nästan alltid belönad.”
Ledarskap i praktiken
Det mest överraskande i samtalet är duons öppenhet kring personliga utmaningar, Jacobson berättar “Jag har ett ganska bra minne och sen har jag en fördel över att nästan alla som jag träffar i affärslivet underskattar mig. Dom tror ju att jag bara är en buffel med stora muskler som inte kan tänka själv.”
Borg är lika ärlig: ”Man får vara medveten om sina svagheter. Jag har en bokstavskombination… men man måste göra sina svagheter till styrkor. När jag blev finansminister hade jag aldrig varit beslutsfattare eller kommunikatör tidigare. Men min förmåga att analysera detaljer blev min styrka.”
Tre tidlösa principer för framgång
1. Omge dig med rätt människor
”Jag skulle aldrig i mitt liv anställa en person som inte är smartare än vad jag är,” säger Jacobson bestämt. Borg utvecklar: ”Ett ledarskap byggt på jasägare är dömt att misslyckas. De bästa ledarna vågar ha människor runt sig som kan mer”, och tillägger att han inte är rädd för att fråga någon som kan mer än honom.
2. Var äkta
Som ny ordförande i LKAB fick Borg frågan om styrelseresor till exotiska platser. ”Jag svarade att både Malmberget och Kiruna kan vara aktuella. Det handlar om att förstå verksamheten på riktigt, inte om att imponera.”
3. Tänk långsiktigt
I en värld besatt av kvartalsrapporter förespråkar både Borg och Jacobson ett längre perspektiv. ”Sen 1932 har Sverige blivit åtta gånger rikare,” påpekar Borg. ”Om hundra år kommer vi vara ungefär lika mycket rikare till.”
Konkreta framtidsutsikter
För 2024-2025 ser duon flera viktiga trender:
- Amerikanska 10-årsräntan stabiliseras runt 4%
- Svenska bolåneräntor går mot 2,5%
- Stark exportsektor tack vare kronans utveckling
- Fortsatt svensk dominans inom innovation och tech
”Sverige investerar i nivå med Tyskland inom AI och tech,” påpekar Borg. ”Vi är tvåa i världen på innovation. Det är ingen slump.”
Den svenska modellens styrka
Ett återkommande tema är styrkan i den svenska samhällsmodellen. ”Som samhällsmodell, vår kombination av välfärd för alla… Vi får sjukvård oavsett inkomst i världsklass. Alla unga kan gå vidare till KTH eller Chalmers, oavsett föräldrarnas namn eller inkomst,” säger Borg.
Tommy Jacobson delar en stark personlig erfarenhet av systemet: ”De senaste tre åren har jag varit mycket inom sjukvården som patient. Det började med en stor hjärtoperation som kostade enligt uppgift nästan två miljoner… Jag fick en faktura från Karolinska på 100 kr per dag för sängplatsen.”
Råd till nästa generation
När det gäller råd till yngre generationer är båda överens om vikten av utbildning och långsiktigt tänkande. För nybörjarinvesterare rekommenderar Jacobson: ”Ta 400 000 och sätt i en indexfond, så tar du 100 000 och binder på något års tolv månaders bankkonto. Det är tråkigt, men det är rätt.”
Slutsatser
Samtalet med Borg och Jacobson ger en nyanserad bild av framtiden som varken är naivt optimistisk eller överdrivet pessimistisk. Som Borg sammanfattar: ”Vi ser det i Sverige. Vi ser i Norden, vi ser i Schweiz och de här välfungerande länderna… Vi har inget behov av att kopiera, vare sig Japan eller USA eller Kina för att bli annorlunda. Vi har ett schyst litet samhälle vi har lyckats snickra ihop.”
Borg och Jacobson ser positivt på Sveriges ekonomiska framtid av flera skäl:
- Sveriges position som andra plats globalt inom innovationer
- Stark position inom AI-utveckling per capita
- Robust finansiell sektor med starka offentliga finanser
- Välfungerande startup-ekosystem med tillgång till kapital
- Framskjuten position inom grön omställning
De betonar särskilt Sveriges förmåga att kombinera teknologisk utveckling med social hållbarhet som en konkurrensfördel.
Intervju i Johannes Hansen Podcast
#484. Finansprofilerna Anders Borg & Tommy Jacobson om världsläget, investeringar och optimismen om framtiden
I Johannes Hansen Podcast pratar Anders Borg och Tommy Jacobson om framtidens stora utmaningar och möjligheter, från AI och klimatomställningen till den globala ekonomins utveckling. Men också om de personliga aspekterna – ledarskap, psykisk hälsa och drivkrafterna bakom deras framgångar.
I avsnittet:
- Om framtidens stora utmaningar och möjligheter
- AI och klimatomställningen till den globala ekonomins utveckling
- Ledarskap, psykisk hälsa, föräldraskap och drivkrafterna bakom deras framgångar