Det kan kännas extremt svårt att hinna med allt, vara alla till lags, och att samtidigt ta hand om sig själv. Det finns enkla verktyg och metoder för att bli bättre på stresshantering, som du kan börja med redan nu.
Så, hur gör man då?
Här följer några tydliga tips och verktyg som hjälper dig hantera vardagsstressen. Jag delar in dem i tre olika sorters stress:
Handlingsförlamad stress
Jag tänker på den som ångest du förtjänar. Du vet precis vad det är du behöver göra, men du skjuter upp det och fyller kalendern med massor med annat istället. Du flyr för att det känns enklare för stunden, men du sviker dig själv på längre sikt.
1. Var tydlig mot dig själv
Du måste bromsa din upptagenhet och bli ärlig mot dig själv. Vad är det där viktigaste som du skjuter på? Och sedan behöver du få det gjort. Du har redan väntat för länge och för varje minut som går blir det svårare.
2. Bryt ner det och ta en sak i taget
Du kanske kommer på flera saker du behöver göra och då behöver du bryta ner det och göra en sak i taget. För många saker samtidigt kommer bara göra att du fastnar igen.
3. Upptäck vad du förlorar på att fortsätta
Ta ett par minuter och skriv ner allt du har förlorat på att skjuta upp ditt liv. Känn det hela vägen in i benmärgen. Sedan funderar du på allt du kommer att förlora om du fortsätter så här i ett eller ett par år till. Känn det hela vägen in.
Jag har förlorat __________ på att skjuta upp .
Jag kommer att förlora __________ på att fortsätta skjuta upp det.
4. Skriv ner varför det är viktigt för dig att ta tag i detta nu
Du behöver ännu mer bränsle förutom att det känns förjävligt att du har lurat dig själv så här långt. Du behöver förstå varför det är dags att ändra det nu.
Jag kommer att få uppleva och känna __________ om jag gör __________ från och med idag.
Du vill både vara motiverad av allt du kommer att förlora, men samtidigt peppad på allt det där härliga som du kommer att vinna på att bli mer handlingskraftig.
5. Ersätt ditt flyktbeteende för att samla energi
Det kommer att krävas energi för att bryta dina mönster. Det kommer att handla om att höja din standard för vad som måste bli gjort. Hittills har du sysselsatt dig med något annat för att slippa tänka på det. Du kanske spelar tv-spel, dricker för mycket och scrollar meningslösa flöden.
Tackar ja till en massa projekt du egentligen inte vill göra eller har på Netflix-maraton. Men du behöver den tiden för att förändra saker. Så nu är det dags att säga nej. Gå och lägg dig i tid, gå upp i tid och få det viktiga gjort.
Gå och lägg dig i tid, gå upp i tid och få det viktiga gjort.
Stress som växtvärk
Jag vill att du ska byta ut din handlingsförlamade stress mot något jag kallar för växtvärk. Det är prestationsstressen du får inför att du ska ta tag i det där viktiga som gör ditt liv större och bättre. Det kommer fortfarande vara skrämmande att utmana dig själv, men konsekvensen blir att du växer och blir starkare.
1. Andas
Lugna nerverna genom att fokusera på att andas långsamt från magen. Du kan använda den metoden sekunderna innan du ska göra något som gör dig rädd för att sänka pulsen eller för att klara dig igenom en ångestattack.
Men du kan också använda den veckor eller månader innan det är dags för att utmana dig själv när tankarna skenar iväg – oavsett om det handlar om ett stort projekt, en ny tjänst, ett viktigt prov eller en premiär.
2. Träna innan
Om du ska hålla tal, gå in och ställa krav i ett möte eller spela huvudrollen i en musikal så är nyckeln till att känna dig tryggare att träna utan publik. Håll talet för soffan, bolla mötets upplägg med en vän eller filma dig själv när du dansar flera veckor innan du faktiskt ska göra det på riktigt. Det sänker din prestationsångest och gör det lättare att fokusera när det väl är dags.
3. Kasta dig in
Lura dig själv genom att du kastar dig in det du behöver göra utan att du hinner förbereda dig, för att du inte ska hinna bromsa dig själv. Klinga i glaset, lyft på luren och slå numret eller gå fram till personen på minglet och säg hej för att tvinga dig själv att leverera på uppstuds.
Tricket är att du inte hinner bli rädd och därför inte kan lura dig själv att du måste skjuta det på framtiden. Gör det jobbiga innan du har kommit på varför det är jobbigt.
4. Tänk på annat
När du känner dig pressad, har något stort på gång och känner dig orolig tar stressen lätt upp för mycket av ditt fokus. Då är det oerhört värdefullt att träna på att tvinga dig själv att göra något helt annat även om du inte känner för det. Varma bad, massage, träning, podcasts eller hjärndöda actionrullar brukar funka för mig.
Om du vill växa snabbt så krävs det att du gör många jobbiga saker på kort tid och blir skicklig på att stänga av och tänka på annat för att fortfarande ha ett liv – och det kräver träning.
Om du vill växa snabbt så krävs det att du gör många jobbiga saker på kort tid.
5. Fantisera om framtiden
Lägg dig ner och börja föreställa dig framgång – hur människor, kunder eller publiken älskar dig. Hur du förverkligar dina drömmar. Att det går precis som du har tänkt dig, eller ännu bättre. Ju bättre du blir på detta, desto mer press kommer du att kunna hantera.
Existentiell stress
Den här stressen kommer från allt det jobbiga i livet som vi inte kan påverka. Det gör ont att leva. Människor vi älskar dör. Ibland gör vi allt vi kan men ändå misslyckas vi och plötsligt slås vi av tanken på hur meningslöst allt är – vi känns så små, världen känns så stor och du är egentligen helt ensam i allt det här.
1. Identifiera vilken typ av stress du har
Det skiljer sig såklart åt om stressen kommer av att du går igenom en sorgeprocess av att förlora någon nära, och att hantera det existentiella med att du en dag kommer att dö.
2. Prata med någon eller sök stöd i tankesätt
Att känna igen sig i en process är ofta väldigt trösterikt, det kan du uppleva genom att dela med dig av din ångest med någon nära som har varit med om något liknande, eller genom att söka upp någon samtalsgrupp där processen är välkänd. Själv har jag valt att hitta böcker som ger mig en känsla av att det finns fler som hanterar samma frågeställningar och utmaningar.
3. Se skillnaden på att känna och gräva ner sig
Det är viktigt att känna känslor och acceptera det som händer när vi möter utmaningar eller ställs inför svåra livssituationer. Då vill du ha stor respekt för dina känslor. Men du vill samtidigt förstå när sorg eller existentiella frågor övergår till att bli snuttefiltar och känslomässiga låsningar.
Då vill du ha liten respekt för dina känslor och istället söka dig till någon metod som pushar dig ur din självhypnos så att du slutar tycka synd om dig själv och börjar leva ditt liv igen. Det kan ibland vara svårt att själv se skillnaden. Så jag föreslår att du går och pratar med någon – för det är ofta väldigt enkelt att se utifrån.