Johannes Hansen blogg: Mental styrka är den enda vägen

Mental styrka är den enda vägen

Välkommen tillbaka till verkligheten.

Förhoppningsvis har du låtit dagarna flyta samman, sprungit runt naken med solskyddsfaktor 500 i den gassande solen och slumrat i den breda hängmattan till ljudet av vinden som smeker genom de gröna löven. Kanske med någon du älskar snarkandes på bröstet. Kanske breder ett brett flin ut sig i ditt sol-fräkniga ansikte när du tänker på att den här ledigheten fick du faktiskt saker gjort. Du städade ur förrådet som du lovade dig själv, spikade upp de sista plankorna på verandan eller slet ut sulorna på de nyinköpta löparskorna som legat i kartongen sedan förra säsongen.

Eller så är du skoningslöst missnöjd med dig själv. Du använde tiden för att svara på mail och fastnade med att sortera Dropbox eller rentav lurade dig själv att det inte var jobb när du tittade igenom Excelarken (bara för att det är skönt att få lite överblick). Just nu spelar det ingen roll. Det har hänt, det är över. Det är helt ointressant om du är tillbaka utvilad och fylld av harmoni, eller om du känner dig trött och frustrerad. Nu är det dags att sträcka på dig, lyfta blicken och ta ett par djupa andetag.

Du har nämligen en otrolig medvind just nu, och det är hög tid att du utnyttjar det. Alla psykologiska modeller, nobelpristagare och ledande experter står i givakt, uppradade på min planhalva när jag levererar sanningen till dig: Det finns ingen annan tid på året som har mer potential för förändring än just nu.

Så vad du än har tänkt på att du borde ta tag i när du kommer tillbaka – det är nu hårdträningen börjar. Självklart undrar du om du har energin du behöver och visst hade det känts bättre om vi hade väntat ett par veckor? Men lyssna nu; att vänta några veckor vore att göra ett fruktansvärt misstag. Tro mig, det är superviktigt att du greppar tag i dig själv och tar första steget mot ditt mål sekunderna efter att du har läst den här texten – din framgång är beroende av det.

Kliv ut nu, fokusera på det du kan påverka och placera allt annat i bakgrunden. Ge det all energi, fokus och passion du har.

Sträck på dig, lyft på hakan och sätt ner foten med självsäkerhet – du är på väg mot högre höjder.

Nya boken Starkare

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love, Peppa mig eller flytta på dig och Starkare.