Johannes Hansen blogg: Berätta din egen historia

Berätta din egen historia

All smärta, svek och alla trauman går att bära om vi väver in det i en historia.

Genom att berätta vår historia på ett sätt som ger oss styrka, hopp och tro på vår framtid, har vi möjligheten att klippa banden med ett dysfunktionellt förflutet.

Men vad händer om du är oförmögen att berätta din historia? Om du håller den inne, vägrar låta den se ljuset eller bära den tillsammans med någon annan?
Ja, då berättar din historia dig. Ett förflutet som du aldrig får hjälp med att hitta orden för att beskriva äger dig. Du drömmer om det, utvecklar symptom och gör saker som du inte kan förstå. Du tvingar andra att bära dina känslor genom att attackera, svika, dra dig undan och såra dom – för att en del av dig vill att dom ska känna som du känner. Att dom ska förstå.

Därför skriver jag. För att sätta ord på det jag känner och på det jag ser. För att aldrig sluta förklara mina tankar, perspektiv och känslor. För att vara uppmärksam.

Men jag skriver även för att du ska börja vilja sätta ord på det du känner och ser. För att du genom mina ord ska kunna söka efter dina egna. För att ditt förflutna inte ska fortsätta vara din framtid.

Nya boken Starkare

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love, Peppa mig eller flytta på dig och Starkare.