Johannes Hansen blogg: Behåll lugnet

Behåll lugnet

Det krävs disciplin för att tvinga dig själv att trycka på paus i karusellen, och välkomna prestationsångesten som infinner sig när du lämnar lite tomrum för reflektion.

Det är svårt att stanna upp. Det kommer kännas som att du försöker tvärnita ett fullastat godståg eller koppla en snedtänd attackhund, med förhoppningen att den goda intentionen kommer få den att sluta skälla. Dina tankar kommer att gå på högvarv, hugga tag i måste-göra-grejer och se oändligt med utvecklingsprojekt samtidigt som rösten i huvudet hittar fel på vädret, stör sig på hur julpyntet inte är uppe än, hetsar till onödiga konflikter och skapa orimligt stark ångest över hur mycket julmat du kommer äta.

Så är det, ledighet kan vara värre än överbelastning på jobbet. Det kräver träning och metoder för att skjuta ut sig. En säker väg är att sluta ta dig själv på så stort allvar. Stressen hämtar allt sitt bränsle i det största allvaret – när du tycker att det du gör är superviktigt så trivs hetsen som bäst. Den är chanslös mot dig när du inte ens försöker spela spelet. När du sitter med korslagda armar med ryggen mot spelplanen, visslandes och inte längre kommer ihåg reglerna. Men när saker inte längre får har så stor betydelse, då börjar den släppa.

Du kommer alltid att kunna hitta något som stressar dig. Livet är fullt med innehåll, dagar som passerar – barn, inredning, middagsplaner, tentan som närmar sig, ansökan du borde lämna in eller det där telefonmötet du skjutit på alldeles för länge. Även när det egentligen inte finns någon anledning så kommer din hjärna kunna hitta på något att oroa sig över. Så lär dig acceptera det. Kämpa inte emot, låt det passera. Andas. Behåll lugnet.

Nya boken Starkare

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love, Peppa mig eller flytta på dig och Starkare.