Johannes Hansen blogg: Ett modigt liv är ett bättre liv

Ett modigt liv är ett bättre liv

Jag ser framför mig hur strävan efter att vara modig inspirerar dig lika mycket som den har inspirerat mig under alla år. Därför att ett modigt liv är ett bättre liv. Ett liv där du tar ansvar. Ett liv där du är fri.

Nu när du startar upp din nya vecka vill jag att du drar upp huvudet ur sanden, släpper ner axlarna, andas med magen och för ett par ögonblick försöker se klart. Det är torsdag i ett Sverige som förändras snabbt – i en värld där utvecklingen gör dig mer tillgänglig. Där allt går snabbare och där vi konstant producerar mer. I ett land där kraven med all rätt ökar har vi som motattack blivit lata och gnäller allt mer.

Det finns ingenting att vinna på att bli ett offer för din fulla mailbox, alla irriterande frågeställningar och din urladdade smartphone. Du kommer bara gräva ett större hål för varje uppgiven kommentar när du gnäller om hur mycket du har att göra. Den senaste veckan har du fått allt mer att göra än du kan få gjort – och du kommer självklart komma hem från jobbet, genom ytterdörren med fler problem än du kan lösa, ett huvud som tvivlar och allt kommer garanterat inte bli som du har tänkt dig.

Men om du vill designa ett liv på dina villkor så måste du sluta prata om dig själv som hjälplös. För svaret du letar efter finns utanför din trygghetszon. Det är genom att kliva förbi dina mentala gränser; säga nej, rita upp planen, ta ansvar och sluta springa runt ofokuserat i händerna på andra människors agendor, som du kommer att hitta din väg.

Jag har tillbringat mer än halva mitt liv till att fega ur

Jag har tillbringat mer än halva mitt liv till att fega ur från det jag allra helst ville göra, med en föreställning om att jag saknade nerverna som krävdes för att ta plats, ställa min längst fram och göra det jag ville göra. Därför skrev jag en bok – för att en enda idé förändrade mitt liv. Idén om att mod inte är någonting vid föds med, det är något vi tränar upp. Och att allt som är värdefullt i ditt liv kommer till dig genom att du utmanar dig själv och dina rädslor.

Nu ser jag framför mig hur du sitter med boken i dina händer och lyfter blicken, väcker hungern och att den tänder en gnista hos dig. Men jag ser också hur du ser till att boken landar hårt i bordet framför din kollega som gnäller på jobbet, och egentligen vill säga upp sig och starta eget.

Jag kan se hur du trycker upp den i ansiktet på din väninna som borde gjort slut med sin sammanbitna man för tio år sedan. Jag ser framför mig hur du köper en bok till alla de unga killarna och tjejerna som står inför det där beslutet – det där avgörande vägskälet – ”ska jag följa mina drömmar, eller ska jag rätta in mig i det ängsliga ledet i en blind jakt efter trygghet?” – en trygghet som bara går att träna upp genom att utmana sig själv.

Om du vill uppleva något nytt så måste du göra något du aldrig gjort förut. Följa drömmar som det är värda att misslyckas för, och det kommer aldrig bli mindre läskigt, eller lättare, för att du väntar.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears och Tough Love, och har talat inför över 150 000 personer.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session