Johannes Hansen blogg: Inget mer "Jag har inte tid"

Inget mer “Jag har inte tid”

Läs det här om du “har mycket nu”.

Vi överskattar vad vi kan göra under en vecka men vi underskattar vad vi kan få gjort på fem år.

Du har en orimlig ambitionsnivå

Du vill göra en hysterisk karriär, uppfostra barn, gå två utbildningar samtidigt, driva upp flera bolag, renovera huset och inte missa några av de nya Netflix-serierna. Träffa vännerna, läsa ett par böcker i månaden, hålla dig uppdatera kring nyheterna och gå ut då och då.

Du är inte ambitiös. Om du ska göra allt samtidigt så är du en idiot och du kommer snart att vara sjukskriven. Sänk ribban medan du kan, sätt dig ner och andas, och fundera över när något var roligt senast.

Problemet är inte att du vill göra saker, leva ett häftigt liv, förverkliga dina drömmar, må bra och får uppleva saker. Den övergripande ambitionsnivån är inspirerande.

Problemet är att du vill göra allt på samma gång vilket leder till kortslutning. Så ofta får du mindre gjort än om du bara hade ett fokus just nu. Min upplevelse är att det sällan är en skön drivkraft som leder till att vi vill göra så mycket på samma gång utan snarare en känsla av ångest som vi springer ifrån.

Du har lämnat över besluten till någon annan

Ditt liv händer inte, du gör det du har bestämt dig för eller så gör du det du blir tillsagd. Så om du inte har ett liv fullt av dina prioriteringar, så har du fyllt det med någon annans.

Du överdriver om hur mycket du har att göra, för att det är enklare än att styra upp det

Det är lättare på kort sikt att skjuta upp saker och det enklaste sättet att övertyga både dig själv och din omgivning, är att säga att du “har mycket nu”. Problemet är att det är deprimerande på lång sikt att se tillbaka och undra vart åren tog vägen.

Så, vad ska du göra?

1. Utmana dig själv

Jag är den första som tycker att det är avgörande att du utmanar dig själv för att växa som människa. Men att utmana sig själv är väldigt sällan att göra mer av det du redan håller på med. Om jag satt framför dig och fick ställa några frågor så skulle vi snabbt komma fram till att det som skulle förändra mycket för dig är att göra det du har tänkt på men undvikit. Kör du på hårt med något du älskar så borde du stanna upp och reflektera innan det slutar vara roligt. Stressar du stressen utan att känna att du faktiskt får något gjort så borde du förmodligen bara säga nej till en massa saker som du tar på dig för att det i stunden låter kul. Lunkar du på utan en känsla av riktning och allmänt orkeslös så är det dags att ta tag i det obekväma som inspirerade dig innan du sköt på det så länge så att du gav upp hoppet.

2. Prioritera enkelt

Jag älskar att göra planer. Det gör livet överskådligt. Det gör det möjligt för mig att tänka klart. Men för att börja behöver det inte vara särskilt avancerat. Börja på söndag kväll med ett block med post-it-lappar. Skriv en sak på tre lappar och sätt upp på väggen i sovrummet så du ser dom när du går upp på morgonen eller skriv ner det som rubriker i anteckningarna i mobilen. Eller byt ut din bakgrund på datorns skrivbord.
– Träna 3 gånger (skriv in dagarna)
– Ring 3 samtal (lägg till namnen)
– Skriv 3 stycken (skriv projektet)

Dom här sakerna är det du ska göra, utöver det du annars rullar på daglig basis.

3. Det som är viktigast är vad du inte ska göra

När du ska komma igång med en bra planering som fungerar så är det lika viktigt att ställa jobbiga frågor som får dig att tänka. Vad brukar du alltid göra för att fly från viktigare saker? Sluta med det. Om du analyserar din vecka snabbt, vad är saker som du gör alldeles för mycket av som inte spelar någon roll? Skär ner. Vad behöver du göra för att känna dig inspirerad inför något jobbigt du ska göra? Lyssna på musik, titta på ett Youtube-klipp eller prata med någon jobbig jävel? Fixa det så att du får rätt saker gjort.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love och Peppa mig eller flytta på dig.