Johannes Hansen blogg: Hur slutar jag jämföra mig själv med andra?

Hur slutar jag jämföra mig själv med andra?

“– Jag ser livet som en tävling, och jag vill inte göra det.” Jag kliver rakt på sak: Du har fel fokus.

Du kommer aldrig att sluta tävla med din omgivning på olika sätt, så släpp det, annars kommer du definitivt att fastna. Byt fokus, och ställ frågan: ”– Varför har det så stor betydelse för mig att jag jämför mig med andra?”. På så vis kommer ditt svar att leda oss till det vi egentligen behöver arbeta med.

Ditt svar är troligtvis: ”– Det får mig att må dåligt och känna mig stressad”. Anledningen är att du jämför dig med så många olika människor samtidigt – som är har egenskaper eller resultat som är mycket bättre än dig. Och istället för att sätta upp dina egna mål och göra något för att bli bättre själv, så sitter du passiv och handlingsförlamad med en jobbig känsla i kroppen.

Så här gör du:

1. Byt fokus

Välj någon som är sämre än dig att jämföra dig med en stund så att du får något att bli tacksam över, och byt fokus så det kan kännas bättre en stund och samtidigt får du lite space att börja tänka klart.

2. Se klart

Du behöver växa upp och börja se nyktert på vad som är möjligt för dig, och vilket jobb som krävs för att uppnå de drömmar och mål som du har.

3. Välj område

Välj ett område i taget. Vad vill du utvecklas inom? Sätt igång. Din handlingsförlamning är mer än halva ditt problem.

4. Inspiration

Absolut, använd förebilder som du jämför dig med. Men du måste skilja på inspiration och självplågeri. Sätt igång med din plan för hur du ska känna att du närmar dig ett av dina mål. Inte alla samtidigt.

5. Fortsätt träna

Om du inte redan har boken Tough Love, lös det. Gör övningarna. Så får du både rätt mindset, rätt ambitionsnivå och en plan för dina kommande 6 månader.

Snart kommer det att kännas bättre!

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love och Peppa mig eller flytta på dig.