Johannes Hansen blogg: Jag vill utvecklas men får inte stödet jag behöver

Jag vill utvecklas men får inte stödet jag behöver

”Jag får inte det stödet jag behöver från min omgivning, hur gör jag?”

Du är inte ensam. Miljoner människor över hela världen känner att de inte får det stödet de behöver för att kunna vara den personen de verkligen vill vara eller göra det som de verkligen vill göra. Det är tyvärr snarare en regel än en undantag. Chefen håller dig tillbaka, familjen tycker att du inte borde, barnen begränsar dig och kärleken stödjer dig inte. Vissa av oss reagerar genom att bli irriterade, andra blir uppgivna, bittra och några anklagar sig själva. Men vad vi egentligen känner är sorg, ”– Om du säger att du litar på mig eller älskar mig och vill mitt bästa, varför begränsar du mig?”. Det är frågan som någonstans väcks i oss medvetet eller omedvetet. Första steget är att acceptera det och inse att vi känner oss svikna.

”– Måste du verkligen vara sådär”. ”Är du säker på det?”. ”Sluta vara så märkvärdig”. ”Det kommer nog inte fungera”. *Tystnad och nedvärderande blick*, ”Ska du börja nu igen”. ”Vad är det med dig och att alltid…”. ”Du vet hur det där kommer gå”. ”Ja ja, försök du”. *Lägger sig i och förändrar alltid det du gör*. ”Släpp det där och fokusera på det du är bra på…”.

Av de tusentals olika situationer jag mött så att finns det bara en hållbar lösning för dig: Att stå upp för dig själv och prata om det. Du ska inte vika ner dig, söka nytt jobb eller partner och lura dig själv att det kommer förändras utan att DU gör något åt det. Nej, du vill lära dig att berätta hur du känner och skapa din egen spelplan för hur människor som får vara nära dig ska uppträda mot dig. Det kanske låter hårt men det är precis vad du behöver göra. Nyckel ligger i att du kommer till en punkt där du inte längre accepterar hur du blir behandlad och börjar stå upp för dig själv.

”– När du säger sådär till mig så blir jag ledsen och jag vet att du bryr dig, så jag vill att du slutar och stöttar mig istället”. ”Jag känner ofta att du trycker ner mig och jag mår dåligt av det”. ”När jag säger till dig vad jag vill göra eller vilka planer jag har för framtiden vill jag ha ditt hundraprocentiga stöd eller så är du tyst”. ”Låt mig göra det här på mitt sätt och stöd mig så jag kan lära mig. Ta det inte ifrån mig!”. ”Har du tänkt på att dina kommentarer sårar mig på riktigt?”. ”Jag vill inte att dina rädslor ska hindra mig för att komma förbi mina”. Så, kan vi komma överens om att när jag vill vara på ett visst sätt eller göra på ett visst sätt så hjälper, stödjer och tror du på mig utan att låta din egen otillräcklighet begränsa mig?”.

Något du kommer upptäcka är att de flesta inte ens haft en tanke på att de sårar dig, ber om ursäkt och förändrar sig direkt, andra kan behöva ett par påminnelser. Du kommer märka att vissa inte bara säger såhär till dig utan till alla de har kontakt med, så dom kan du släppa och helt enkelt be personen att vara tyst. Ett fåtal kommer att reagera starkt när du kommenterar deras beteende och kommer att låta deras egna rädslor och tillkortakommanden explodera i ansiktet på dig. Kom ihåg att inte starta en argumentation utan behålla lugnet och säga ”Jag säger inte till dig hur du ska leva ditt liv, jag säger heller inte att du med flit försöker göra mig illa, det jag säger är att jag oavsett vad du menar så känner jag mig sårad när du säger sådär och skulle vilja vi kommer fram till ett sätt för hur vi ska prata med varandra i framtiden, är det okej?”.

Du kommer inte alltid att bli belönad för att prata om känslor, det finns många små människor som är så rädda och osäkra att de måste förlöjliga dig eller fortsätta med någon form av jargong. När det händer se det för vad det är och fortsätt på din linje. Du är den modiga och det är du som växer för varje gång som du står upp för dig själv, vilket var precis vad du ville göra eller hur?

1. Konfrontera och visa dig sårbar

När du känner att en person säger något eller gör något, konfrontera det direkt. Attackera inte, visa dig sårbar och berätta att du känner dig sårad, sviken eller nedtryckt.

2. Skapa din egen spelplan

Berätta för din omgivning vad de kan säga och hur de kan visa att de stödjer dig. Fråga samtidigt vad du kan göra för att stödja dom.

3. Gör slut

Om din omgivning inte går att prata med och håller dig tillbaka med flit – Gör slut! För hårt? Ok, gå inte dit lika ofta och stanna inte lika länge.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears och Tough Love, och har talat inför över 150 000 personer.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session