Johannes Hansen blogg: Hur mycket pengar läcker ditt ledarskap?

Hur mycket pengar läcker ditt ledarskap?

Det är en rubrik som fångar min uppmärksamhet. Jag tycker att det är en bra tankeövning. För det kräver att vi reflekterar över inom vilka områden som vi faktiskt tillför värde som ledare.

Här kommer 3 punkter jag tänker på:

1. Vinnande team behöver en inspirerande riktning – att vänta på beslut läcker pengar.

Som ledare är det vanligt att fastna i viktiga beslut. Med argument som: ”Det är rörigt just nu”, ”Det är så mycket som inte är på plats än”, ”Jag måste invänta…”

Givetvis finns det verkligheter. Men alldeles för ofta har dina osäkerheter bara blivit ett alibi för handlingsförlamning.

Lyssna, det går inte att använda osäkerheter på marknaden, i världen eller ägandet som ett argument för att dra ut på avgörande beslut.

Alla företag lever med stor osäkerhet. Ditt jobb är att sätta en inspirerande riktning med förutsättningarna du har, trots osäkerheter.

Det kommer givetvis kräva att du tar vissa risker, som du såklart är medveten om. För du har ju inte alla svaren och saker kan förändras snabbt.

Men för varje dag som verksamheten saknar en tydlig riktning så läcker ditt ledarskap pengar och du tappar långsamt respekt hos dina bästa medarbetare – som med tiden kommer att lämna.

De som stannar kvar av bekvämlighet kan leva med att inte riktigt veta vad de ska göra och varför det är viktigt, och det känns väl inte riktigt som ett gäng målgörare?

2. Vinnande team behöver tydliga förväntningar – att inte förstå sitt uppdrag läcker pengar

Hur väl vet dina medarbetare vad som förväntas av dom? Som ledare kan du inte vara nog kritisk mot dig själv i den frågan, både på kort och lång sikt.

Lyft frågan ofta och ta chansen att vara tydlig.

Varför är det så viktigt?

Jo, alla människors psykologi är fylld av ursäkter, en lätt ovilja att göra svåra saker och undvika det som är nytt och läskigt. Det betyder att mycket tid på dagarna ägnas åt att skjuta på det viktigaste, hantera det enkla och med dåligt samvete kompensera med att göra många mindre viktiga uppgifter.

Men även den mest motiverade och produktiva medarbetaren har ofta svårt att se vad som är good enough. Därför är det ditt jobb att regelbundet göra det övertydligt vad du förväntar dig. Det sparar tid, energi och undviker onödig frustration. Misslyckas du så läcker ditt ledarskap pengar.

– Läs även succétexten med över 160.000 läsare första veckan:
Fega chefer får utbrända medarbetare

3. Vinnande team kräver modigt ledarskap – en feg kultur läcker pengar

”Vi har högt i tak på det här stället”, ofta brukar formuleringen användas som ett skämt för att bevisa motsatsen. Det är inte särskilt svårt att svara på frågan: Är du en modig ledare? Du behöver bara svara på följdfrågan; utmanar du dina rädslor regelbundet?

Ett modigt ledarskap kräver bland annat att du:
Snabbt ger feedback även även när den är jobbig
Uppmuntrar till att lyfta problem regelbundet
Tar ansvar för alla misslyckanden i ditt team
Erkänner vad du är vass på och var du har brister
Utmanar din egen chef till att få rätt förutsättningar

Många obekväma samtal helt enkelt.

Bara av att läsa den här texten så har du säkert fyllt på din lista av saker du behöver göra. På samma gång kan du passa på att ta bort de där som egentligen inte är så viktigt.

Om du är modig så får du det gjort.

Och det är klart du är.
För ett fegt ledarskap läcker pengar.

Ska du forma ett starkt team?
Vill du inspirera kring vikten av personligt ansvar för en vinnande kultur?
Behöver din ledningsgrupp jobba igenom sina förväntningar?
Vill du träna företagets chefer till att bli modigare?
Hör av dig till [email protected]

Nya boken Starkare

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love, Peppa mig eller flytta på dig och Starkare.