Johannes Hansen blogg: Hur hanterar man andra människors åsikter?

Hur hanterar man andra människors åsikter?

Det gör man inte alltid och det kan göra ont. Dom kommer att skratta åt dig, du kommer att göra fel och chansen är stor att det inte blir som du tänkt dig.

Men det blev lättare när jag förstod att jag måste bli ifrågasatt. Att det är meningen att jag ska bli kritiserad och att det är oundvikligt att folk kommer att snacka skit om mig när jag börjar synas. Det betyder helt enkelt att jag gör något på riktigt, att jag växer som människa och att jag har blivit en person som det är värt att prata om – för att jag får något gjort.

Om du är på väg mot stora drömmar så hjälper det att hitta en mentor och skapa en liten inre cirkel med människor som peppar dig. Jag brukar markera för mina nära vad jag tycker det är okej att kommentera. De får gärna komma med input och råd om saker som jag vet att dom är grymma på och finnas som stöd för mig känslomässigt när det är tufft. Men det finns ingen anledning att sitta och lyssna på någon som tjänar en tiondel av min inkomst berätta om hur jag ska göra för att tjäna mer. Eller lyssna på synpunkter från någon om vilka risker jag borde undvika när personen inte vet vad den pratar om.

Vi har alla människor i vår omgivning som vi älskar, men som kan dränera oss på energi.

När jag utmanar mig själv och ska navigera på nya vägar så är det avgörande för mig att jag tar råd från människor som inte gör mig onödigt ängslig och osäker. Vi har alla människor i vår omgivning som vi älskar, men som kan dränera oss på energi och gör att vi tvivlar på oss själva. Min strategi är att inte träffas lika ofta och inte stanna lika länge i perioder där jag behöver prestera hårt och tar större risker.

Sen finns det givetvis ett gäng kritiker som du borde ta paus ifrån för gott, samla kraft och slå igenom så jävla hårt så att de ekar i huvudet på dem. Sen väntar du ett par år så kommer dom komma tillbaka och fråga dig om råd. Och för att bli bra på att hantera åsikter, glöm inte bort att skratta åt dig själv, sträcka på dig, och komma ihåg att dina största problem idag, knappt kommer att vara ett minne om sex månader och det finns ingen anledning att ta sig själv på för stort allvar, det är ohälsosamt.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears och Tough Love, och har talat inför över 150 000 personer.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session