Johannes Hansen blogg: Hur jag lär mig

Hur jag lär mig

”Johannes, hur visste du vad du behövde lära dig?”

Jag tyckte aldrig att det var svårt. Men vi måste komma ihåg att jag inte kommer från en familj där det är viktigt att man har akademiska poäng. Det var istället viktigt att jag gjorde det jag ville göra – att följa mina drömmar. Så jag plockade ihop egenskaper. Jag tänkte; om man ska hjälpa någon, om jag ska ge värde, vad behöver jag då lära mig? Vad är det som har hjälpt mig? Och det naturliga för mig var inte att tänka högskola. Det var att tänka böcker, ljudböcker, filmer och instruktionsvideos.

Om jag vill prata, vad vill jag säga? Jag behövde förstå att någon som jobbar med att prata professionellt, ägnar typ all sin vakna tid under många år till att formulera sig – om och om igen. Jag måste bli kär i språket. Hitta fyndiga rader, lyssna på andra, plocka inspiration. Det är så jag blir bättre. Så jag satte igång. Samma sak om du vill producera, om du vill klippa film, om du vill sälja, om du vill filma. Ja, du fattar.

Om jag vill stå på scen så måste jag lära mig skriva manus, och hålla anförande. Om jag vill hålla möten, så måste jag lära mig att hålla bra möten. Genom att titta och lyssna på dem som gör det jag vill göra. Sen ut och prova mig fram. Och så fortsätter det.

Vill jag lära mig att klippa en film, så tittar jag på klipp på Youtube, ringer någon som är proffs och provar mig fram. Vill jag klippa poddar så sätter jag mig i studion med någon som kan så att jag förstår hur de tänker. Ska jag ge råd till någon i en ny bransch jag inte jobbat med tidigare, så läser jag på och pratar med mina vänner som har kunskap, och ställer de frågor som jag behöver förstå.

Men givetvis, om du ska bli jurist, ekonom eller läkare så finns det tydliga utbildningar. Jag säger inte att min väg är rätt, den bästa eller den enda. Jag säger att det här har varit min väg.

Det jag vill att du tar med dig? Utbildning tar inte slut. Utbildning händer inte innanför väggarna på skolan eller universitet. Utbildning är din förmåga att kunna göra det du tänker på till verklighet.

Du blir aldrig lärd. Du antingen lär dig, utvecklas, eller så gör du det inte. Du växer, eller så dör du.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love och Peppa mig eller flytta på dig.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session