Johannes Hansen blogg: Du vet vad du behöver göra

Du vet vad du behöver göra

Nu har du lärt dig att dina rädslor är något du måste utmana om du vill leva ett liv på dina villkor. Du förstår att det krävs av dig att du pushar dig själv förbi det bekväma för att du ska växa som människa.

När du tar stegen framåt så kommer du behöva vinna över rösten i ditt huvud som säger att du måste vänta. Du kommer att behöva köra på framåt trots att det kittlar obehagligt i din bröstkorg. Du lär dig och du blir starkare.

Men det du ofta kommer att brottas med är skillnaden på vad som är ”verkliga risker”, och ”påhittade katastroftankar” som din hjärna spelar upp automatiskt när du känner dig pressad.

Pengar är en sådan trigger som får din hjärna att flippa ur. Laddat med en serie av påhittade katastroftankar. Pengar är ett fruktansvärt känsligt ämne för de allra flesta. Från scenen har jag lärt mig att det är till och med känsligare än hur du uppfostrar dina barn. Förmodligen för att det ligger oss så nära. Nästan alla viktiga beslut i ditt liv kommer i slutändan ha med pengar att göra.

Och även om de flesta av oss ställer sig i givakt för att försvara idén om att pengarna du har på ditt konto inte säger någonting om ditt värde som människa så är det viktigt för oss att säga det. För det är inte självklart. Inte när du tittar på hur de flesta av oss tillbringar vår tid, prioriterar vår kalender eller riktar vårt fokus.

Jaja, givetvis finns det massor med kreativa genier, konstnärssjälar och passionerade kärnkraftverk till människor där ute som kompromisslöst skiter i vilket. Men för de allra flesta av oss så har vilka pengar vi tjänar stor betydelse, så därför behöver vi prata om det.

Det är viktigt att förstå hur mycket rädslor som finns förknippade med pengar. Men framför allt så måste du som strävar efter att utvecklas förstå hur snabbt du förmodligen blir helt paralyserad när din hjärna får för sig att du tar ekonomiska risker.

En otränad hjärna ser nämligen domedags-scenarier alldeles för snabbt. Innan vi ens har diskuterat igenom alternativ så börjar du helt plötsligt stressat pressa fram citat som: ”det skulle jag aldrig kunna göra”, ”jag kommer inte kunna leva på det där”, ”men tänka om jag inte kan betala hyran”, ”jag har ju barn som måste äta varje dag”.

Men vi pratade inte om att du skulle säga upp dig. Vi pratade inte om att du skulle prova hur det vore att ge bort allt du ägde för att prova att leva på bröd och vatten. Vi pratade inte om att ta stora lån eller bygga en till våning på huset. Vi började långsamt diskutera om du kanske skulle ta ett möte med din chef och fråga om det fanns möjlighet för att skapa lite utrymme för att få jobba mer fokuserat på ditt nya projekt.

Dina tankar om att du ”aldrig skulle klara dig” eller ”bo i en kartong med dina tre barn” är så befängt och så långt ifrån verkligheten att det är en spark i ansiktet på alla där ute som faktiskt får så mycket gjort med väldigt lite. Framför allt har det ingenting med saken att göra.

Men det säger också väldigt mycket om hur stark din rädsla är. Därför vill jag med den här texten att du ska uppmärksamma hur överdrivet ängslig du är. För annars finns det en sanslöst stor risk att du begränsar dina valmöjligheter för framtiden. Du är ju en person som strävar. Du vill få ut mer av din kreativitet och emotionella resurser. Så då behöver du utmana din rädsla för pengar.

Om du känner att du har byggt ett fängelse av utgifter så kanske det vore sunt att lyfta blicken en stund, och påminna dig själv om att det ofta går att möblera om i ditt liv. Men framför allt så måste du gå med på att tillbringa lite mer tid framför siffrorna, tänka ekonomiskt och tycka att det är okej. Utan att göra långa dramatiska utläggning, börja skrika, bråka eller ”stänga av”.

Det är dags att du slutar använda pengar som ett argument för att det är omöjligt att göra det du vill göra. Det blir liksom lite löjligt i ett av världens rikaste länder, när 90+ procent av världens befolkning drömmer om att få ha det ”lika bra” som några av de ”fattigaste” av oss.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears och Tough Love, och har talat inför över 150 000 personer.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session