Johannes Hansen blogg: Sluta önska att det vore lättare

Sluta önska att det vore lättare

Med dina ursäkter som ammunition sätter du dig vid fikabordet för att bli bekräftad av dina ängsliga vänner, och ganska snart är du övertygad om att dina ursäkter är sanningar.

Redo för nästa steg? Se Johannes live

Allt börjar med inspirationen från dina drömmar. Känslan när du föreställer dig stora, klarblå och fullt levande bilder om hur din framtid kommer att se ut.

Jobbet du älskar – där du smälter in, blir uppskattad och ständigt lär dig nytt. De lysande ögonen på människan framför dig som med din debutbok i handen nervöst vill få din signatur. Känslan av de små, varma sandkorna mellan tårna på paradisstranden tillsammans med dina älskade. Ljudet när du vrider om handtaget till altanten med sjöutsikt i ditt nyrenoverade hus på landet. Resan runt jorden i röda seglarbyxor, första lysande framträdandet – känslan av frihet att leva lite på dina villkor.

Drömmar kan göra livet sanslöst vackert. Men drömmar behöver näring – påfyllning av inspiration och fokus. Risken är stor att dina drömmar inte blir mer än en ett samtalsämne vid fikabordet, ett desperat hopp om något bättre, en avlägsen verklighetsflykt. För drömmar är bara inspirerande så länge du inte har bestämt dig föra att göra något för att uppnå dem. Sekunden du fattar beslutet för att köra, kasta dig ut, skriva på, säga ja, så är det långt ifrån lika inspirerade längre. Värmen i bröstet och glöden i dina ögon förvandlas snabbt till en klump i magen, handsvett och en neuros av otillräcklighet. De vackra bilderna känns avlägsna och du står ensam kvar med stora utmaningar.

Men det högst osannolikt att du erkänner att rädslan hindrar dig. Nej, du hittar på ursäkter istället. Att du inte vet vad du vill, egentligen inte vet vad du tänkte, att det är fruktansvärt dåligt timing, och att det passar bättre om du får förbereda dig lite mer. Och med ursäkterna som ammunition sätter du dig vid fikabordet för att bli bekräftad av dina ängsliga vänner, och ganska snart så är du övertygad om att dina ursäkter är sanningar.

Långsamt ger du upp din dröm. Du kanske fortsätter dagdrömma, men det är en framtid du aldrig kommer att se röken av. Nästa gång kommer du säga att du redan har provat, och att det inte gick.

Vi har alla varit där. Vi har alla mött våra rädslor. Vi har alla svikit oss själva, och förlorat. Men det behöver inte vara så. Jag vet, för att jag jobbar dagligen med levande, galet framgångsrika och inspirerande människor som lever sin dröm. Människor med stora problem, tvivel, rädslor och känslor av otillräcklighet. Men som har bestämt sig för att sluta önska att livet vore enklare och tränar hårt för att bli modigare och mer handlingskraftiga. Som förstår att det är bara när du utmanar dina rädslor som livet blir värt att leva.

Jag vet ingenting om dina drömmar, men jag har lärt mig att du kan göra dem till verklighet. För det har jag gjort, och det är ingenting speciellt med mig. Det finns ingen idé som är för stor och inget hinder som du inte kan bryta igenom. Men du behöver sluta undvika det du är rädd för och du behöver se nervositeten som träningsverk för att växa som människa. Inget ”sen”. Inget ”dålig tajming”. Det är nu du står här, det är nu du har möjligheten. Det är nu du ska köra och träna upp ditt mod. Det är därför jag är på väg ut för att träffa dig, dina vänner, din familj och dina nya vänner på plats. För att inspirera – för att påminna dig om vad som får dig att känna dig levande och för att ge dig verktygen för att ge dina ursäkter fingret och dina drömmar en high five.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears och Tough Love, och har talat inför över 150 000 personer.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session