Johannes Hansen Sluta skryta om vem som har mest att göra

Sluta skryt om vem som har mest att göra

Det är klart att det finns perioder som är betydligt jobbigare än andra. Men nu vill jag prata om något annat.

Nu vill jag fokusera på tiden där du springer runt med hög puls och lurar dig själv att du är sjukt produktiv, men ändå inte får så mycket gjort. Dom där stunderna när du stressar upp dig själv, och eldar på känslor av att du ligger ”så långt efter med allt”, utan att du har tänkt igenom vad du jobbar mot.

Så det slutar med att du sitter och lägger tiden på att strukturera upp en massa måsten, betar av det mest akuta som andra vill att du ska göra – för att skjuta på det som har störst betydelse fram till timmarna före deadline. Under tiden jobbar du med tio saker samtidigt, skriver listor för att ”hålla ordning” och stirra ut genom fönstret – helt tom i blicken. När du nu inte är ute och rör på dig för en ”välförtjänt rast”, då du använder tiden för att berätta för alla andra i din omgivning om hur mycket du har att göra.

Kan vi inte bara komma överens om att sluta att skryta om vem som har mest att göra?

Kom igen – ”det är mycket nu” och ”fullt upp” – är så meningslösa kommentarer. Om du inte skämtar; sluta använda dem. Det finns ingenting imponerande över att du är stressad. Ingenting. Men det är klart. Både du och jag vet ju varför du fyller huvudet och kalendern tills de båda är på väg att explodera. Det är lättare att säga att det ”inte finns en minut över i kalendern”, än att stanna upp och fatta beslut om vad som faktiskt är viktigt för dig. För då finns ju risken att du väljer fel, eller missar något, och det vet vi ju båda två är värre än döden.

Så du springer hellre vidare med andan i halsen och låtsas som att du saknar kontroll över hur din vecka, dina månader och ditt år ser ut. Skyller på omständigheter, på andra människors krav. Istället för att fråga dig själv om du trivs med det du gör, den du har blivit och om ditt liv ser ut som du vill att det ska göra.

Nej, att springa snabbt utan att veta varför, det är inte den typen av att utmana sig själv som leder någonstans, förutom till en känsla av att ingenting är roligt längre. Det är dags att ge dig själv lite tid för att tänka. För det är ju rimligt, när du får tid över, att du kommer ihåg gamla vänner som vore kul att träffa, tavlan du vill måla, resan du vill åka på eller kursen du vill gå. Jag fattar, du pallar inte att skriva upp ytterligare en att-göra på den redan överfyllda listan. Men kom igen, det är avgörande att stanna upp och omvärdera saker.

Så vi börjar med något enkelt: Den där känslan av att vara levande. Vad behöver hända för att du ska känna så?

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears och Tough Love, och har talat inför över 150 000 personer.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session