Johannes Hansen blogg: Fega chefer har inte tid

Fega chefer har ”inte tid”

Fortsättningen på succéinlägget som fick över 160.000 läsare på en vecka. Finns även som podcastavsnitt.

Sveriges främsta mentala rådgivare tränar fega chefer till att bli modiga ledare

Johannes Hansen designar träningsprogram för ledare inom sport, musik och näringsliv och menar att ”mod är en muskel”, ”kunskap utan träning är värdelös” och ”din mentala form är lika viktig som dina värderingar”.

Kommer du ihåg när förändring var något som hände och sen var det över? Ett förändringsprojekt hade en uppstart och ett avslut. Idag avlöser dom varandra. Det finns ingen idé att vänta tills det kommer lugna ner sig. Det är meningslöst. För ”det kommer aldrig lugna ner sig”. Allt kommer bara gå snabbare framöver.

Men självklart finns det tankesätt och arbetsätt som gör ditt ledarskap bättre och mer inspirerande. Där du frigör din tid för det viktigaste, jämför dig med dom bästa och ersätter utbildning med träning.

Här följer fem strategier och tankesätt som kräver träning:

1. Fega chefer ”har inte tid” – modiga ledare skapar tid för det viktigaste

Kan vi inte bara komma överens om att sluta skryta om vem som har mest att göra? ”Jag har inte tid”, ”Det får inte plats mer i kalendern”, ”Jag förstår inte hur jag ska hinna med allt”. Ingen har tid över. Så det är viktigt att du slutar vara ett offer för något så självklart. Om företaget du jobbar på gör ett bra jobb så kommer alla i personalen alltid ha mer att göra än ni hinner få gjort under er arbetsdag.

Ditt jobb är att bestämma vad som är det viktigaste för att nå era mål. Det kräver träning, hårt prioriterande och ett konstant nej-sägande till ”fel” uppgifter. Du behöver schemalägga helig tid för att rita upp planen och tänka igenom vad som är det viktigaste, annars tappar du fokus och blir onödigt stressad.

När du är stressad bli allt helt plötsligt lika viktigt och på ren autopilot börjar du släcka bränder för att känna dig duktig. I samma sekund så har du för tillfället misslyckats med ditt uppdrag som ledare.

2. Fega chefer har inga förebilder – modiga ledare jämför sig med dom bästa

Om du inte kan komma på några exempel på chefer som verkar få livspusslet att fungera. När du inte ser någon i din omgivning som verkar ha en sekund över. Ja, då behöver du söka inspiration hos nya människor. Gör utrymme för en en bättre omgivning. Det kanske är bekvämt att vara den bästa runt fikabordet men det är samtidigt ett säkert sätt att aldrig bli den bästa i branschen.

Det finns ingenting som är så avgörande för vad som känns enkelt och vad som känns svårt som vilka människor som du tillåter påverka ditt sätt att tänka. Så bjud en superchef på lunch, fråga hur en dag ser ut och vem dom jobbar med att bli bättre.

3. Fega chefer ”tar dagen som den kommer” – modiga ledare höjer standarden för alla och följer upp

Samla ditt team och gör en uppställning på varsin skärm, A4 eller smartphone. Ta fram eller skriv en lista med saker ni ”måste göra” och en lista med saker som ni ”borde göra”. Be varje medarbetare att göra samma sak. Gå igenom era listor snabbt och se över uppgifterna.

Nu är det dags att träna upp er förmåga att prioritera snabbt och fatta beslut:
– Vad av det ni har skrivit upp att ni borde göra, måste ni faktiskt göra?
– Vad är egentligen någon annans uppgift som du fått för dig att du borde göra för att ”du tycker att det är enklare så”?
– Vad är brandsläckning av projekt som du egentligen borde låta brinna upp?
– Vad är uppgifter du tycket roliga att göra så att du känner att du får upp energin?
– Vad är de uppgifter som är svåra, utmanande och faktiskt gör störst skillnad?

Nu är det dags att bestämma dig för vad du ska göra den här veckan. Fatta beslut och stryk resten. Det du inte kommer ihåg om en vecka är inte tillräckligt viktigt. Glöm bort det. Avsluta mötet som inte ska ta mer än 30 minuter. Bestäm när ni ska följa upp i nästa vecka och boka det.

Fortsätter du det här i ett par veckor så börjar du lära dig din egen kapacitet, du kommer se vad du konstant skjuter på och vad som alltid känns viktigare än dina egna prioriteringar. Enkelt kan jag utifrån säga att när du kan skriva en lista som faktiskt blir genomförd och samtidigt har utrymme för att hantera ett par på oväntade problem under en vecka är mentalt vältränad.

4. Fega chefer kör en dragning och blir besviken – modiga ledare ersätter utbildning med träningsprogram

Det spelar ingen roll vilken utbildning du har gått eller hur stor meritlista du har samlat på dig om du inte har den mentala formen för att använda kunskapen när det verkligen gäller. Det är så stor skillnad mellan kunskap och kompetens att utbildning utan träning är värdelös.

Traditionella utbildningar och teoretiska kurser är en 1900-talsmetod. Den får aldrig sluta ifrågasättas och utvecklas. Att sitta i en skolbänk, stega igenom ”bra att veta” och lära dig att repetera ny kunskap inför ett prov. Det är inte så vi människor anammar nya beteenden i en snabbfotad värld där vi väljer att glömma bort de mesta vi lyssnar på.

Träning innebär kombinationen av ny (eller repetitionen av befintlig kunskap) med att regelbundet träffa någon som utmanar dig till att får saker gjort. Som peppar dig till att bli bättre på att kommunicera, prioritera och ta större ansvar. Som tvingar dig till att bli konkret kring vad du ska göra. Som ifrågasätter ursäkter och följer upp resultat. Som är en ”jobbig jävel”, pushar dig utanför din trygghetszon och uppmuntrar dig till att fira dina vinster. För träning är inspirerande och får oss att vilja göra vårt bästa.

5. Fega chefer är fega – modiga ledare är modiga

Varje framgångsrikt ledarskap började med en människa som bestämde sig för att förverkliga en vision. En människa som bröt mot regler, som vågade hoppas och som satte upp orimliga mål som följdes upp med en stor plan. Dina medarbetare kommer att växa när du växer. Och du växer när du gör saker som du tror på men inte är helt bekväm med, än.

Förändring kommer alltid att leda till rädsla, tvivel och förvirring. Men mod är inte att inte känna rädsla, mod är att känna rädsla och göra det ändå. Det är viktigt att du visar prov på för det smittar av sig. Mod är nämligen ingenting som vissa människor har och andra saknar. Mod är en mental muskel som växer när vi utmanar våra rädslor – och ingenting förändrar dina förutsättningar som chef till det bättre lika snabbt som att träna upp ditt mod.

Nya boken Starkare

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears, Tough Love, Peppa mig eller flytta på dig och Starkare.