Johannes Hansen Det kommer ingen nästa gång

Det kommer ingen ”nästa gång”

Vad har du missat på grund av dina rädslor? Och ännu viktigare, vad missar du idag? Hur skulle ditt liv se ut om du helt plötsligt slutade lyssna på alla bromsklossar och inre kritiska röster, slutade undvika det du är rädd för – och istället såg det som själva grejen?

Du tränar din viljestyrka precis som du tränar dina biceps – genom att fortsätta framåt när det tar emot. Om jag hade fått en chans att åka tillbaka i tiden. Till tidiga tonåren, när mina tankar ritade upp gränserna. Till de små och för stunden betydelselösa ”jag gör det nästa gång” – ögonblicken. Fegheten. Den bittra eftersmaken, och ångesten som jag slog undan med att hoppas på ”en dag när jag har vad som krävs”.

Om jag hade fått en chans att åka tillbaka i tiden. Då hade jag lovat att inte ändra på något. Men jag hade gått fram till mig själv – när hjärtat slog hårt, mitt i nervositeten – lagt handen på hans axel och viskat i hans öra:
– Det kommer ingen nästa gång. Det är nu eller aldrig. Du avgör din framtid här – klumpen i magen och ilningarna i bröstet – det är så det ska kännas. Det betyder att du växer, blir starkare. Och andras blickar, spydiga kommentarer och skratt kommer att tappa betydelse när du tar steget.

Men jag kommer inte, så vitt jag vet, kunna åka tillbaka i tiden. Jag kan inte lägga handen på min egen axel eller viska något i mitt eget öra. Så jag skriver det till dig som läser det här. Att det är priset du behöver betala för allt du värderar högt. Att det är hemligheten till att känna dig levande. Ett bultande hjärta, ett adrenalinpåslag, handsvett och alla anledningar till att backa ur. Du ska vara rädd och göra det ändå.

Och när du läser nästa text som handlar om att utmana dina rädslor, eller åka tillbaka i tiden, så ler du av stolthet medan dina minnen spelas upp – och scrollar vidare.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears och Tough Love, och har talat inför över 150 000 personer.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session