Johannes Hansen blogg: Huvudet fullt med tvivel

Huvudet fullt med tvivel

Huvudet fullt med tvivel, och bröstet med tryckande ångest. Ja, det är okej att allt känns jobbigt och svårt – i en halvtimme typ. Sen har du fått din tid att tycka synd om dig själv för den här dagen. Gör det inte värre än vad det är.

Nu pratar jag alltså inte om långvarig depression, svår sjukdom eller akuta trauman. Nej, jag skriver till dig som vaknat på fel sida, fastnat i onödig oro eller grävt ner dig i jakten på din egen otillräcklighet. 

Det finns så mycket du aldrig kommer att kunna ändra på, så det är din förbannade skyldighet att göra det bästa med vad du har.

Så kom igen, hitta din favorit.

– Lyft blicken, slå på en akustisk kärlekslåt och värm upp hjärtat.

– Ta en promenad till din favoritpodd.

– Sätt dig ner, med stängda ögon och andas djupt med magen i femton minuter.

– Städa lägenheten maniskt så att du åtminstånde känner att världen runtomkring dig är under kontroll.

– Sätt igång med den viktiga arbetsuppgiften så att du glömmer bort hur ”allt känns”. 

– Knyt näven luta dig över till grannen på bussen, och säg ”bump it”. Eller gör tio armhävningar till tung housemusik.

Det är din förbannade skyldighet att göra det bästa med det du har.

Ok, nu är vi igång, har börjat. Du kan det här. Vad kan du nu hitta att vara tacksam för? Vad behöver du tänka på för att börja skratta åt dina fåniga skavsår, eller hur löjlig du ser ut där du sitter och tycker saker är ”såååå jobbiga”?

Att lära sig att byta fokus, skratta åt sig själv – borsta av sig skiten. Bli taggad utan anledning. Det är den absolut mest värdefulla egenskap en människa kan ha. Förstår du hur det påverkar allt du gör under en livstid? Det är typ hela jobbet.

Det är precis när du inte vill rycka upp dig, som det är avgörande att du gör det ändå. Att du gör något smart fastän din inre röst gnäller som en grinig femåring och ”inte vill någonting”.

Så fortsätt nu, ge det en chans. Idag gör du vad dom andra ”inte pallar” för att bygga mentala muskler så att du i framtiden kan göra det som dom andra bara kan drömma om.

Glädjen och inspirationen är inte långt borta. Men du måste söka upp den.

 

Vill du få ännu fler verktyg för att bli mentalt starkare?

Då ska du ta med dig dina vänner och komma på nästa Open Session.

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare och jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv. Han är författare till böckerna Fuck Your Fears och Tough Love, och har talat inför över 150 000 personer.

Säkra dina biljetter till Johannes Hansen Live - Open Session